Dünyanın en dürüst şehirleri listesinde Zürih birinci oldu

Twinner adlı araç satışı yapan bir firma dünyadaki en dürüst şehirleri görmek için dünya genelinde bir araştırma yaptı ve rapor yayınladı.

Araştırmada, otomobil acentalarındaki satışlardan hükümetlere, hırsızlıktan vatandaşlık görevlerine kadar pek çok alanda toplumun farklı sektörlerindeki vatandaşların ne kadar dürüst olduğunu karşılaştırmak için en iyi 75 büyük küresel şehir sıralaması yapıldı.

Listede ilk üç ÅŸehir sırayla Zürih, Tokyo ve Avutralya’dan Adelaide olurken Türkiye’den herhangi bir ÅŸehir ilk 75 içine giremedi.

Twinner’ın dünya çapında otomobil bayilerine nasıl bakıldığını görmek isteyerek baÅŸlattığı ancak daha sonra geniÅŸleterek tüm ÅŸehrin dürüstlüğü üzerine gerçekleÅŸtirdiÄŸi bu çalışmada ÅŸehirler bir bütün olarak ele alındı ve sonuncu olan ÅŸehir anonim tutularak diÄŸer tüm ÅŸehirlere referans olması adına en düşük seviye olarak baz alındı.

Kötü sonuç alan ÅŸehirlere dair olumsuz bir imaj oluÅŸturmamak adına verileri incelenen 350 ÅŸehirden sadece en iyi 75 ÅŸehre yer verildi. Çin ve Latin Amerika’daki bazı ÅŸehirler veri yetersizliÄŸi sebebiyle otomatik olarak liste dışı kaldı.

Dürüstlük nasıl ölçüldü?

Åžehirde yaÅŸayan fertlerin dürüstlükleri ‘cüzdan testi’ ile ölçüldü. Toplamda 17 bin cüzdan bilinçli olarak sokakta düşürüldü ve kaç tanesinin iade edildiÄŸine bakıldı. Daha sonra yerel yetkililerin, belediyelerin ve daha üst otoritelerin dürüstlük verilerine bakıldı. Burada da ÅŸeffaflığa, harcamalara, yolsuzluk raporlarına, kayıt dışı ekonomiye, basın özgürlüğüne bakıldı. Ayrıca ÅŸehirde yaÅŸayan kiÅŸilerin komÅŸularını nasıl deÄŸerlendirdiklerine iliÅŸkin anketler yapıldı.

Bu araştırmaya göre ilk 20 şehir şunlar: