DoÄŸan Akhanlı’ya polis koruması

Türkiye’nin Interpol nezdinde çıkarttığı kırmızı bülten nedeniyle aÄŸustos ayında Ä°spanya’da gözaltına alınan Kölnlü yazar DoÄŸan Akhanlı, Almanya’ya dönüşünde kendisine yönelik tehdit nedeniyle polis korumasına alındı.

Türkiye’nin talebiyle Interpol tarafından aÄŸustos ayında Ä°spanya’da gözaltına alınan ve adli kontrol ÅŸartıyla serbest bırakılan, geçen hafta da İspanya kabinesinin kararıyla Türkiye’ye iadesine iliÅŸkin iÅŸlemler durdurulan Alman vatandaşı yazar ve insan hakları savunucusu DoÄŸan Akhanlı, Almanya’ya döner dönmez polis korumasına alındı.

PerÅŸembe akÅŸamı Düsseldorf Havalimanı’nda uçaktan indikten sonra yakınları ve basın tarafından karşılanan Akhanlı’ya, tanımadığı bir kiÅŸi tarafından Türkçe “vatan haini” denerek hakaret edilmiÅŸ, söz konusu kiÅŸi Almanya’yı kastederek, Akhanlı “nerede olursa olsun bu ülkenin de” kendisini kurtaramayacağını söylemiÅŸti.

Akhanlı’nın cuma günü Köln’de düzenlediÄŸi basın toplantısında konuÅŸan avukat İlias Uyar, Köln Polisi ile görüştüklerini ve müvekkilinin tehdit altında olduÄŸunun saptanmasıyla polis korumasına alındığını açıkladı.

Büyük bir ihmal

2010 yılında Ä°stanbul’a gidiÅŸinde, 1989 yılında bir kiÅŸinin öldüğü döviz bürosu soygununa katıldığı iddiasıyla havaalanında tutuklanarak cezaevine konan Akhanlı, hakkındaki davadan 2011 yılında beraat etmiÅŸ, ancak 2013 yılında Yargıtay’ın kararı bozmasıyla bu kez Akhanlı hakkında “ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis” istemiyle yeniden dava açılmıştı. Akhanlı’nın Ä°spanya’da gözaltına alınmasına neden olan kırmızı bültenin de bu suçlama ile ilgili olduÄŸu belirtiliyor.

Köln Belediyesi’nde, Belediye BaÅŸkanı Henriette Reker’in de katıldığı basın toplantısında, daha önce Almanya ve Belçika’daki yetkililere de Interpol üzerinden benzeri bir tutuklama talebi gittiÄŸini belirten avukat Uyar, Alman yetkilileri, Türkiye’nin Interpol üzerinden giriÅŸimleri konusunda Akhanlı’yı zamanında uyarmamakla suçladı. Bunun “büyük bir ihmal” olduÄŸunu belirten Uyar, Akhanlı’nın Alman vatandaşı olduÄŸu göz önünde bulundurulunca ihmalin boyutlarının daha da büyük olduÄŸunu kaydetti.

Avrupa BirliÄŸi ülkelerinin hala hukuki alanlarda Türkiye ile iÅŸbirliÄŸi yapmasına hayret ettiÄŸini söyleyen Uyar, Türkiye’de hukuk devleti ilkelerinin geçerli olmadığını belirtti. Yargının bağımsızlığının söz konusu olmadığını kaydeden hukukçu, Türkiye’de avukatların ve yargıçların, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın beklentisinin ne yönde olduÄŸuna bakarak hareket ettiÄŸini söyledi.

Tutuklama emri kaldırılmadı

Ä°spanya’daki dosyanın kapandığını söyleyen Uyar, yine de Interpol’ün sistemindeki tutuklama emrinin kaldırılmadığını ve Akhanlı’nın baÅŸka bir ülkeye seyahatinde benzeri bir durumun yaÅŸanmayacağı yönünde garanti bulunmadığına dikkat çekti ve “Avrupa ülkelerinin tutuklama emirlerini uygulamamaları gerektiÄŸini” vurguladı.

Autor Dogan Akhanli in Köln (picture-alliance/ Citypress 24)

Akhanlı’nın avukatı, Ankara’nın Ä°spanya’daki süreç boyunca Akhanlı’ya karşı yürüttüğü karalama kampanyasını tecavüz suçlamasıyla sertleÅŸtirdiÄŸini söyledi. Cinayet ile suçlanan müvekkiline sonradan tecavüz suçlamasının da yöneltilmesini Türkiye’nin “muhalif bir kiÅŸiyi susturma giriÅŸimi” olarak nitelendiren Uyar, tecavüz suçlaması ile ilgili herhangi bir ön soruÅŸturma baÅŸlatılmamış veya dava açılmamış olmasına raÄŸmen böyle bir suçlamanın gündeme getirildiÄŸini hatırlattı.

Beni daha önce de yıkamamıştınız, ÅŸimdi hiç yıkamazsınız”

Basın toplantısında yaptığı konuÅŸmada,tekrar Köln’de olmanın çok güzel bir his olduÄŸunu belirten Akhanlı da, bunu ilk defa yaÅŸamadığını ve 2010’da benzeri bir tecrübe geçirdiÄŸini söyledi. Yine “hiç bitmek bilmeyen bir saldırganlık ile direniÅŸ ve dayanışma arasındaki mücadelenin” söz konusu olduÄŸunu belirten Akhanlı, Ä°spanya’da geçirmek zorunda kaldığı süre içinde kitabını bitirdiÄŸini ve bununla, keyfi tutumunu sürdüren Türk devletine karşı “Beni daha önce de yıkamamıştınız, ÅŸimdi hiç yıkamazsınız” mesajı verdiÄŸini söyledi.

Åžubat 2018’de yayımlanması öngörülen Granadada tutuklanma adlı kitap, yazarın hayatı boyunca gördüğü baskıları, “Türkiye’nin ErdoÄŸan tarafından faÅŸizme sürüklenmesini” ve Åžubat 2017’den bu yana Ä°stanbul’da tutuklu bulunan Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel gibi benzeri kaderi paylaÅŸtığı kiÅŸilerin hikayelerini içerecek.

Akhanlı, kendisinin Ä°spanya’da gözaltına alınmasının olumlu bir yanı da olduÄŸunu, zira böylece konunun siyasi sahnede tartışıldığını, Türk devletinin muhalif isimlere baskısının yeni bir olgu olmamasına raÄŸmen ÅŸimdi daha yoÄŸun bir ÅŸekilde gündeme geldiÄŸini vurguladı.

Kaynak: DW, Aydın Üstünel