DKG, Sezgin Tanrıkulu’na TSK Ä°fadeleri Nedeniyle Destek Verdi

Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TSK’ye iliÅŸkin yaptığı ifadeler nedeniyle hakkında soruÅŸturma baÅŸlatılması ve hedef gösterilmesinin ardından, Dersim Tarih ve Kültür Merkezi (DKG) destek açıklamasında bulundu.

Tanrıkulu’nun açıklamalarının ardından DKG, “Ä°nkar Çıkmaz Bir Sokaktır” baÅŸlıklı bir açıklama yayımlayarak, Tanrıkulu’nun sözlerini Dersim’de yaÅŸanan olaylarla örnekleyerek destek sundu.

Açıklamada, “Tanrıkulu’nun söyledikleri gerçektir, fazlası vardır, azı yoktur” ifadeleri yer aldı. Aynı zamanda, DKG, Dersim’de yaÅŸanan olaylardan örnekler sunarak, Tanrıkulu’nun açıklamalarının arkasında durdu.

Açıklamada öne çıkan bazı örnekler şunlardı:

  1. Bolu DaÄŸ Komando Tugayı ve Mirik Köyü Katliamı (1994): 23-24 Eylül 1994 tarihlerinde Bolu DaÄŸ Komando Tugayı’nın bölgede bulunduÄŸu sırada Mirik köyü yakıldı, 8 kiÅŸi katledildi. İçlerinde 3 yaşındaki Dilek Serin de vardı. Ancak, Tunceli Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan dava sonuçsuz bırakıldı.
  2. 1994 Sonbaharında Gerçekleşen Cinayetler: 1994 sonbaharında çoğunluğu muhtar olan 8 kişi öldürüldü ve katiller hiçbir zaman yargı önüne çıkarılmadı.

  3. Yüzlerce Köyün Yakılması: Dersim’de yüzlerce köyün yakılarak boÅŸaltıldığına dair belirtiler vardır. Ankara’ya gelen muhtarlar heyeti, dönemin BaÅŸbakanı Tansu Çiller ile görüşerek yaÅŸanan vahÅŸeti anlatmıştı. Ancak, Çiller “bizim askerimiz deÄŸil” diyerek olayları inkar etmiÅŸti.

  4. Ayten Öztürk Cinayeti: Ayten Öztürk, YeÅŸil kod adlı katil ve ekibi tarafından kaçırılıp iÅŸkence ile katledilen sivil insanlardan yalnızca biriydi. YeÅŸil’in karargahı askeriyenin içindeydi.

Açıklamada ayrıca, “Aradan geçen 29 yıldan sonra baÅŸta CHP olmak üzere, MHP, AKP, Ä°YÄ° Parti, Çiller ile aynı çizgiye gelerek, gerçeklerin inkarına yönelmiÅŸlerdir” denilerek, kamuoyuna hakikatleri dile getirmenin demokrasi ve insan hakları için önemli olduÄŸu vurgulandı.

Sezgin Tanrıkulu, TV100’de katıldığı bir programa telefonla baÄŸlanarak TSK’ye iliÅŸkin yaptığı eleÅŸtirel açıklamalar nedeniyle hakkında soruÅŸturma baÅŸlatılmasının ardından büyük yankı uyandırmıştı. TV100, Tanrıkulu’nun açıklamalarını “Tanrıkulu’nun TSK’ye dönük iftiraları” ÅŸeklinde servis ederek hedef göstermiÅŸti.

Diyarbakır Barosu da Tanrıkulu’na destek vermiÅŸ ve açıklamasında, “EleÅŸtiri sınırını aÅŸan ve hedef gösterici saldırıları kınıyoruz. Bu ve benzeri linç kampanyalarının neden olduÄŸu sonuçları en acı ÅŸekilde yaÅŸamış bir kurum olarak yetkilileri gerekli tedbirleri almaya ve herkesi sorumlu davranmaya davet ediyoruz” demiÅŸti.

Sezgin Tanrıkulu ise hedef alınmasının ardından yaptığı açıklamada, “Dünkü açıklamalarımdan sonra bazı dijital platformlarda hakkımda ağır eleÅŸtirinin ötesine varan açıklamalar yapan / yazan herkesle tek tek hukuk önünde hesaplaÅŸacağım” demiÅŸti.

Bu geliÅŸmelerin ardından Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, Tanrıkulu hakkında soruÅŸturma baÅŸlatmıştı. CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu da, “TSK bizim göz bebeÄŸimizdir” açıklamasında bulunarak Tanrıkulu’nu desteklememiÅŸti.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan da Tanrıkulu’nu hedef almış ve ifadelerinin cezasız kalmayacağını belirtmiÅŸti. Adalet Bakanı Tunç ise soruÅŸturma fezlekesinin Meclis’e geldiÄŸini ve sürecin Meclis’in takdirinde olduÄŸunu açıklamıştı.

Son olarak, YeÅŸil Sol Parti Ä°stanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Tanrıkulu’na destek vererek onu “kardeÅŸimiz” olarak tanımlamıştı.

NHY/ Artı Gerçek,