DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: 2024 Gelir Vergisi Tarifesi işçileri zor durumda bırakıyor

DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2024 gelir vergisi tarife dilimlerinin işçileri zor durumda bıraktığını belirterek yapılan bir açıklama ile konuya dikkat çekti.

ÇerkezoÄŸlu’nun yaptığı açıklamada, vergi tarife dilimlerinin yıllardır bilinçli olarak yeniden deÄŸerleme oranı ve asgari ücret artışından az artırıldığına vurgu yapıldı. Ä°lk gelir vergisi diliminin 110 bin TL olarak belirlenmesi, ücretlilerin erken bir üst vergi dilimine girmesine ve daha yüksek oranda vergi ödemelerine neden olduÄŸunu ifade etti.

Açıklamada ayrıca, 2000 yılında 2,500 TL olan ilk vergi tarife diliminin, yeniden deÄŸerleme oranına göre artırılsaydı 2024’te 288 bin 571 TL olması gerektiÄŸi, ancak mevcut durumda 110 bin TL olarak belirlendiÄŸi kaydedildi. Bu durumun asgari ücretlilerin ve tüm ücretlilerin daha erken yüksek vergi tarife dilimine girmelerine neden olduÄŸuna vurgu yapıldı.

ÇerkezoÄŸlu, vergi tarife dilimlerindeki bu artışın, işçilerin büyük kayıplar yaÅŸamasına ve yıl içinde ciddi gelir kayıplarına uÄŸramasına neden olacağını belirterek, CumhurbaÅŸkanı’nın bu durumu düzeltme yetkisini kullanmamasını eleÅŸtirdi. Ayrıca, vergi oranlarının yüksek olduÄŸunu ve yüzde 10’a çekilmesi gerektiÄŸini savundu.

DÄ°SK olarak yıllardır sürdürdükleri “Vergide Adalet” mücadelesine vurgu yaparak, bu doÄŸrultuda hazırlanan yasa tasarısını TBMM’ye sunduklarını ve bu tasarının meclisten geçmesi için çaÄŸrıda bulunduklarını ifade etti.

Açıklamada, vergi yükünün giderek daha fazla işçi, emekçi, emekli ve dar gelirlilerin üzerine yıkıldığına dikkat çekilerek, vergide adaletin kazanılması için mücadeleye devam edileceği belirtildi.