Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), PKK’nin 12. Kongresi sonrası açıkladığı “tarihi misyon sona erdi, örgüt feshedildi” kararına yönelik değerlendirmelerde bulunarak Türkiye’nin yeni bir toplumsal ve siyasal evreye geçmesi gerektiğini vurguladı. Parti yetkilileri, çözüm sürecinin yeniden canlanması için karşılıklı güven ve yasal güvence ihtiyacına işaret ederken, Cumhurbaşkanlığı cephesinden gelen mesajlarla birlikte anayasa tartışması da tekrar masaya geldi.
“Yeni Bir Dönem İçin Yasal Zemin Şart”
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Reuters’a yaptığı açıklamada PKK’nin silah bırakma ve fesih kararını olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Ancak Koçyiğit’e göre, bu kararın kalıcı bir barışa dönüşebilmesi için simgesel açıklamaların ötesinde kurumsal ve hukuki adımlar gerekiyor:
“Karşılıklı güven inşa edilmeli. Sürecin bir yasal çerçevesi olmalı. Bu, sadece PKK’nin değil, Türkiye’de demokratikleşmenin önünü açacak bir başlangıç olabilir.”
Koçyiğit’in bu sözleri, geçmişte masa kurulmadan yürütülen çözüm süreçlerinin yaşadığı kırılganlıklara dolaylı bir gönderme olarak da okunabilir.
“Ortadoğu İçin Tarihi Dönemeç”
DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ise PKK’nin aldığı kararın yalnızca Türkiye’deki Kürt meselesiyle sınırlı olmadığını, bölgesel bir etkisi olacağını ifade etti:
“Bu karar, sadece Kürt halkı açısından değil, tüm Ortadoğu’nun geleceği için bir anlam taşıyor. Ancak bunun sürdürülebilir olabilmesi için Türkiye’de resmî devlet aklında da ciddi bir zihniyet değişimi gerekecek.”
Sakık: “Şimdi Sıra Yeni Anayasada”
DEM Parti Muş Milletvekili Sırrı Sakık, PKK’nin “tarihi misyonunu tamamladığı” yönündeki açıklamasını “milad” olarak nitelendirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seslenen Sakık, yeni bir anayasa için tarihi bir fırsat doğduğunu savundu:
“Bugün, 100 yıllık inkâr ve asimilasyon politikalarının yerine, çoğulcu ve özgürlükçü bir toplumsal sözleşmeyi inşa etme zamanıdır. Bu sorumluluk Meclis’indir. Daha fazla örgütlenip, daha fazla mücadele edeceğiz.”
Sakık’ın çıkışı, 2013-2015 çözüm süreci boyunca sıkça gündeme gelen “yeni anayasa” talebini güncel siyasi konjonktürde yeniden görünür kılıyor.
Saray’dan Paralel Mesaj: “Terörsüz Türkiye’den Sonra Reformlar”
Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum da konuyla ilgili açıklamasında, PKK’nin feshiyle birlikte reform gündeminin devreye gireceğini söyledi:
“Terörsüz Türkiye’ye geçişin ardından, başta yeni anayasa olmak üzere kapsamlı reformlarla bu süreç tamamlanacaktır.”
Uçum’un bu mesajı, Erdoğan yönetiminin uzun süredir dillendirdiği “sivil anayasa” söylemini PKK’nin fesih kararı üzerinden yeniden meşrulaştırma çabası olarak değerlendirilebilir.
DEM Parti MYK Toplandı: Yeni Açıklama Yolda
DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), yaşanan gelişmeler üzerine olağanüstü gündemle toplandı. Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, saat 15.30’da bir basın toplantısıyla parti görüşünü daha kapsamlı şekilde kamuoyuna duyuracak. Toplantıda, fesih kararının siyasi ve hukuki yankıları ile yeni dönem stratejilerinin ele alınması bekleniyor.
“Barış Süreci mi, Anayasa İttifakı mı?”
PKK’nin silah bırakma kararıyla birlikte Türkiye’de hem çözüm süreci hem de anayasa tartışmaları yeniden ısındı. DEM Parti cephesi, bu süreci demokratikleşmenin önünü açacak bir fırsat olarak görürken, Cumhurbaşkanlığı kanadı da aynı zeminden anayasa sürecini gündeme taşıyor.
Ancak muhalefetin diğer bileşenleri ile kamuoyunun büyük kesimi henüz temkinli. 2015 sonrası yaşanan tecrübeler, özellikle iktidar kontrolündeki reform söylemlerinin güven vermediğini ortaya koyuyor. Ayrıca PKK’nin fesih açıklamasına rağmen, güvenlik bürokrasisinin sahadaki yaklaşımında bir değişiklik olup olmayacağı da henüz net değil.
Önümüzdeki günlerde DEM Parti’nin atacağı adımlar, Meclis içinde ve dışında bu “yeni dönem” söyleminin ne kadar karşılık bulacağını gösterecek. Ancak bir gerçek var ki, PKK’nin bu kararıyla siyasi alan yeniden yapılandırılıyor; her aktör, bu yapılandırmanın neresinde durduğunu açıklamak zorunda kalacak.
NHY / Reuters, DEM Parti Resmî Açıklamaları, Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu