Cumartesi Anneleri’nin 950. hafta eylemine polis müdahalesi

10 Haziran 2023 Cumartesi günü, Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, 950. haftadır kayıp yakınlarının akıbetini öğrenmek için adalet arayışlarını sürdürdü. Ancak polis, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararına rağmen eyleme izin vermedi ve çok sayıda kişiyi ters kelepçeyle gözaltına aldı.

Cumartesi Anneleri, 1995 yılından bu yana her cumartesi günü saat 12.00’de Galatasaray Meydanı’nda buluşarak, gözaltında kaybolan veya faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının fotoğraflarını taşıyor, karanfil bırakıyor ve basın açıklaması yapıyor. Bu barışçıl eylem, Türkiye’de insan hakları mücadelesinin en önemli sembollerinden biri haline geldi.

Ancak 2018 yılından bu yana Cumartesi Anneleri‘nin eylemine polis müdahalesi arttı. Beyoğlu Kaymakamlığı, eylemin yasaklandığını duyurdu ve polis, eylemcileri defalarca engelledi, dağıttı ve gözaltına aldı. AYM ise 2021 yılında Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eyleminin yasaklanması ve polis müdahalesinin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Buna rağmen polis, Cumartesi Anneleri’nin eylemine 9 haftadır müdahale ediyor. Bugün de eylemin 950. haftasında polis, Galatasaray Meydanı’na çıkmak isteyen eylemcilere saldırdı ve aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 20 kişiyi ters kelepçeyle gözaltına aldı.

Cumartesi Anneleri’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Bir kez daha gözaltındayız. İlk gözaltılar alandan polis aracıyla götürüldükten sonra kayıp yakını İkbal Eren ve beraberindekiler de gözaltına alındı. Galatasaray Meydanı bizimdir. Vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Cumartesi Anneleri’nin eylemine destek veren Yeşil Sol Parti Milletvekili Burcugül Çubuk ve önceki dönem HDP Milletvekili Musa Piroğlu da polisin müdahalesini kınadı. Çubuk, “Burada uygulanan bir tecrittir. Cumartesi Anneleri’nin haklı mücadelesinin yanındayız. Sanılmasın ki Galatasaray Meydanı’nı kapatılarak bu mücadele engellenecek” dedi.