CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, et fiyatlarındaki artışı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı, Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Kirişçi, soruların çoğunluğunu yanıtsız bıraktı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Orta Anadolu illerinden toplanarak, Ortadoğu ülkelerine ihraç edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların, ülkemizde et fiyatlarının yükselmesinde etkili olup olmadığını, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesinde yer alan soruları yanıtsız bırakan Bakan Vahit Kirişçi, ülkemiz hayvancılık sektörünün arz talep dengesi gözetilerek canlı hayvan ithalatı planlandığını söylemekle yetindi.
Gürer, Bakan Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde “Orta Anadolu illerinde 2022 yılı başlangıcı ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan toplayanlar tır ile Ortadoğu ülkelerine hayvan ihracatı yapmaktadır. Doğal olarak bu süreç hayvan varlığını etkilemekte, et fiyatlarında değişkenliğe neden olmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
Gürer, ayrıca şu soruların da yanıtlanmasını istedi:
- Hangi ülkelere son iki ayda ne kadar canlı büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevk edilmiştir?
- Canlı hayvan sevkinde hayvan fiyatlar ne kadardan ihraç edilmektedir?
- Türkiye 2022 yılı içinde canlı hayvan ithalatı planlanmakta mıdır?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vahit Kirişçi, “Ülkemiz hayvancılık sektörünün arz talep dengesi gözetilerek canlı hayvan ithalatı planlanmaktadır” dedi.
Gürer’in önergesinde yer alan soruların çoğunluğuna yanıt vermeyen Bakan Kirişçi, damızlık hayvan ithalatının; ilgili mevzuat çerçevesinde tüm alt yapı yatırımlarını tamamlamış hayvancılık işletmeleri bulunan gerçek/tüzel kişiler tarafından Ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirildiğini söyledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakan sorularımıza kapsamlı yanıt vermedi. Hayvan ithalatı ve ihracatı da her alanda olduğu gibi plansızlık ve öngörüsüzlük nedeniyle sorunlu kılınıyor. Yem fiyatlarındaki artış süt ineklerinin dahi kesime gitmesine neden oluyor. Zarar eden besicinin ise hayvanını satmaya yönelmesi de yurt dışına hayvan gönderilmesine yol açarken bir yönden de ithalatın devam etmesine neden oldu. Küçükbaş hayvanların özellikle Ortadoğu ülkelerine geçen yıl satışı yapıldı. Deprem sonrası çok hayvanda telef oldu. Hayvancılıkta plansızlığın sonucu olarak et fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Et fiyatlarının tırmanmasının birden çok nedeni olsa da esas sorunun kaynağı hayvan varlığındaki değişkenliktir. AKP iktidarlarının hayvancılığı da et fiyatlarını da sorunlu kılacak noktaya taşımasının nedeni iş bilmezliktir. Sürekli artan yem fiyatlarını önleyemeyen iktidar et ve süt fiyatlarının artışına neden oldu” diye konuştu.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024