CHP’li Çakırözer’den RTÜK ve sansür yasası eleştirisi

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, RTÜK’ün muhalif kanallara yönelik cezalarını ve sansür yasası kapsamında yaşanan baskıları eleştirdi.

Çakırözer, RTÜK’ün Ocak ve Kasım aylarını kapsayan 11 aylık ceza karnesini açıkladı. Buna göre, RTÜK, Halk TV, FOX, TELE 1, Habertürk, Flash Haber, KRT ve TV5’e toplam 49 yaptırım uyguladı. Verilen ceza tutarı tam 22 milyon lirayı geçti.

Çakırözer, RTÜK’ün ceza gerekçelerine de dikkat çekti. Buna göre, emekli maaşlarının düşüklüğü, ikramiyesinin alınmaması eleştirildiği için, Erdoğan’ın “köprü ve otoyollara zam yapılmayacak” demesine rağmen zam yapılmasının eleştirilmesi küçük düşürücü bulunarak, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ABD’li mevkidaşına mesafeli tutumuyla övünülmesini komik bulan bir yorumcu için ceza verildi.

Çakırözer, RTÜK’ün bu cezalarını “haksız, hukuksuz” olarak niteledi ve “tek amaçları var haksız, hukuksuz cezalarla gerçekleri anlatan televizyon kanallarını, gazetecileri susturmak” dedi.

Sputnik Türkiye çalışanları 100 gündür grevde

Çakırözer, Türkiye’de basın özgürlüğünün önündeki engellerden bir diğerinin de gazetecilerin sendikal mücadelede yaşadığı sıkıntılar olduğunu da dikkate çekti. Sputnik Türkiye irtibat bürosunda çalışan 24 basın emekçisinin 100 gündür grevde olduğunu belirten Çakırözer, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sı işverenleri tarafından çiğnenmekte, sendikal hakları yok sayılmakta ve grevdeki çalışanların yerine yasa dışı bir şekilde yeni basın emekçileri işe alınmakta” dedi.

Sansür yasasından 33 gazeteciye soruşturma

Milyonların ifade ve basın özgürlüğünü kısıtlayan sansür yasasının bir yılını doldurduğunu belirten Çakırözer, sansür yasası kapsamında tutuklanan, soruşturmalara maruz kalan gazetecilerin sayısını da açıkladı.

Çakırözer, “Sadece gazetecilerin değil, milyonlarca yurttaşımızın basın ve ifade özgürlüğünü tırpanlayan sansür yasası Meclisten geçeli bir yıl oldu. O dönem hem komisyonlarda hem Genel Kurulda Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer muhalefet partileri olarak bizler, özellikle yasadaki 29’uncu maddeyle TCK’ye ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ diye yeni icat ettiğiniz suç unsuruna ve bunun karşılığı hapis cezası getirilmesine karşı çıktık. Kaygılarımızı dinletemedik, dinlemediniz. Yasanın mimarı olarak adlandırılan kişi ‘Haber verme sınırını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları dezenformasyon suçu oluşturmaz’ dedi. Yasa çıktı, ne oldu sonra? Aradan geçen bir yılda, gazeteciler yargıdaki çürümeyi, rüşvetleri, cinsel tacizi, deprem sonrası ihmalleri yazdılar diye, sosyal medyadan paylaştılar diye bu yasa kapsamında soruşturmalara maruz kaldı, gözaltına alındı ve hatta tutuklandılar” dedi.

Celalettin Can tahliye edilmeli

Çakırözer, cezaevinde tutuklu 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın durumuna da dikkat çekti. Can’ın sağlık durumunun iyi olmadığını ve denetimli serbestlikten faydalandırılmamasını eleştiren Çakırözer, “Celalettin Can’ın da bir an evvel tedavisine başlanması için derhâl serbest bırakılması gerekiyor” dedi.

Çakırözer’in konuşması şöyle devam etti:

“Demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğüdür. Ülkemizde demokrasinin, hukuk devletinin işler hâle getirilebilmesi için işe önce basın özgürlüğünden, önce ifade özgürlüğünden, önce gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştirmekten başlamalıyız diyorum.

“RTÜK’ün haksız hukuksuz cezaları, basın sektöründeki sorunların temeli olarak görülen sendikalaşma hakkı başta olmak üzere ilgili yaşanan sorunlar, yaşadığımız bu kara tabloyu maalesef daha da karartıyor.

“Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, gazetecilerin çalışma koşulları gibi temel insan haklarını savunan herkesi bu konuda mücadele etmeye davet ediyorum.”