CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, emekli aylıklarının 17 bin 2 liraya yükseltilsin

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, emekli aylıklarının yetersiz olduğunu belirterek, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine, yani 17 bin 2 liraya yükseltilmesini istediklerini söyledi.

TaÅŸcıer, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 16 milyon emekli, dul ve yetim aylığı alan vatandaşın bulunduÄŸunu belirterek, “Yüzde 90’ının aylığı bugünkü asgari ücretin bile altında. Emeklilerimiz öylesine düşük ücretler alıyor ki deÄŸil yoksulluk, doÄŸrudan doÄŸruya açlıkla mücadele ediyorlar.” dedi.

TaÅŸcıer, 2002 yılında net asgari ücret 184 lirayken en düşük işçi emeklisi aylığının 257 lira olduÄŸunu hatırlatarak, “EÄŸer aradan geçen 21 yılda, en düşük emekli aylığının asgari ücrete olan oranı korunsaydı yeni yıl itibarıyla en düşük emekli aylığı 23 bin 632 lira olacaktı. Bu oransallık emekli aleyhine iÅŸledi ve bugün asgari ücretin kat be kat altında bir aylık halini aldı.” ifadelerini kullandı.

Taşcıer, açıklamasında şunları kaydetti:

“CHP olarak emeklilerimiz için en düşük aylığın asgari ücret seviyesine, yani 17 bin 2 liraya yükseltilmesini istiyoruz. Ancak bunu söylerken 2024 yılı için belirlenen asgari ücretin de kesinlikle yetersiz olduÄŸunu, en geç 3 ay içerisinde güncellenmesi talebimizi de tekrar ifade ediyoruz.

En düşük aylık, asgari ücret seviyesine çıkarılırken farkların kapanmasına yol açmayacak bir düzenlemeyle bunun hayata geçirilmesini, aylık bağlama oranlarının yeniden yükseltilmesini, 2000 sonrasına intibak yasasının bir an önce çıkarılmasını ve bayram ikramiyelerinin 15 bin liraya yükseltilmesini öneriyoruz.

Bunlar gerçekleÅŸtiÄŸi takdirde emeklilerimiz bir nebze de olsun nefes alabilir. Aksi durum, milyonlarca emeklimizi açlığa, sefalete, ölüme terk etmek anlamına gelecek.”