Cannes Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü Merve Dizdar Aldı

Cannes Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü kazanan Merve Dizdar, sinema tarihinin en önemli başarılarından birine imza attı. Dizdar, bu ödülü alan ilk Türk kadın oyuncu oldu. Ödülünü alırken yaptığı konuşma ise büyük alkış aldı.

Dizdar, rol aldığı “Kuru Otlar Üstünde” filmiyle Cannes Film Festivali’nde yarıştı. Filmin konusu, Doğu Anadolu’da zorunlu görev yapan ve hayatı bir kız öğrencinin taciz suçlamasıyla altüst olan genç bir öğretmenin hikayesini anlatıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Deniz Celiloğlu, Musab Ekici, Erdem Şenocak, Yüksel Aksu gibi isimler yer alıyor. Film, Erzurum ve Adıyaman’da çekildi ve 12 Temmuz’da Fransa’da vizyona girecek. Filmin Türkiye’deki vizyon tarihi ise henüz belli değil.

Dizdar’ın performansı, festivalin jürisi tarafından büyük beğeni topladı. Jüri başkanlığını ünlü yönetmen Quentin Tarantino’nun yaptığı festivalde, Dizdar’a En İyi Kadın Oyuncu Ödülü verildi. Cannes Filim Festivali’nde ilk ödül Yılmaz Güney’in Yol filimi almıştı. Nuri Bilge Ceylan 2014’te “Kış Uykusu” filmiyle Altın Palmiye ödülünü kazanmış, “Bir Zamanlar Anadolu’da”, “Uzak” ve “Üç Maymun” filmleriyle ise Cannes Film Festivali’nden ödüllerle dönmüştü.

Dizdar, ödülünü alırken yaptığı konuşmada ise duygusal anlar yaşadı. Dizdar, şöyle dedi:

“Bu ödülü kendine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum.”

Dizdar’ın bu sözleri salonda büyük bir coşkuyla karşılandı. Dizdar’a ödülünü takdim eden Hollywood yıldızı Nicole Kidman da onu tebrik etti ve sarıldı.

Dizdar, Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanan ikinci kadın yönetmen olan Julia Ducournau’nun “Titane” filmiyle aynı kategoride yarıştı.

Dizdar, Cannes Film Festivali’nden sonra Türkiye’ye döndüğünde ise büyük bir sevgi seliyle karşılaştı. Havalimanında kendisini bekleyen hayranları ve basın mensupları ona çiçekler verdi ve tebrik etti. Dizdar, “Bu ödül sadece benim değil, tüm Türk sinemasının” dedi. (Kültür Sevisi)