Bolton: ‘Trump, çıkarları için ErdoÄŸan’ın etkisi altında yargıya müdahale etti’

Beyaz Saray’ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın New York Güney Bölge BaÅŸsavcısı Geoffrey Berman’ı görevden almasını Halkbank davasında yargıya müdahale olarak deÄŸerlendirdi.

Trump yönetiminin yayının durdurulması için dava açtığı “The Room Where It Happened” isimli kitabı ile ilgili ABC haber kanalına konuÅŸan Bolton, kitapta da bahsettiÄŸi Halkbank davasına deÄŸindi.

Bolton, Berman’ın tartışmalı bir ÅŸekilde görevden alınmasının nedenlerinden biri olarak, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Donald Trump arasında geçen konuÅŸmaları gösterdi.

“ErdoÄŸan, Halkbank üzerindeki baskıyı kaldıracak bir anlaÅŸma istiyordu” diyen Bolton, Aralık 2018’deki bir görüşme esnasında Trump’ın cumhurbaÅŸkanına, “New York savcıları hep Obama’nın adamı. Onların yerine benim yerleÅŸtireceÄŸim kiÅŸileri bekle, bu meseleyi halledeceÄŸiz” dediÄŸini iddia etti. Ronald Reagan döneminde Adalet Bakanlığında görev alan Bolton, kariyeri boyuca daha önce hiçbir baÅŸkandan bu tür cümleler duymadığını söyledi.

“Yabancı bir devlet liderinin etkisi altında yargıya müdahale”

Eski güvenlik danışmanı Bolton, “(CumhurbaÅŸkanının) ve ailesinin rüşvet fonu olarak kullandığı Halkbank ile ilgili ErdoÄŸan’a, çıkar için istediÄŸini vermek sıkıntılı bir durum” ifadesini kullandı. Bolton öne sürdüğü iddialarını, ‘bir baÅŸkanın yabancı bir devlet liderinin etkisi altında yargıya müdahalesi olarak’ niteledi.

Trump’ın görevden aldığı New York Güney Bölge BaÅŸsavcısı Geoffrey Berman, ABD’nin Ä°ran yaptırımlarını ihlal ettiÄŸi etmekle suçlanan Halkbank ile ilgili soruÅŸturmanın da bulunduÄŸu dosyalarla da ilgileniyordu.

Adalet Bakanlığı ile BaÅŸsavcı arasında ‘istifa’ polemiÄŸi

ABD Adalet Bakanlığının, daha önce BaÅŸkan Donald Trump’a yakın isimleri soruÅŸturan New York (NY) Güney Bölge BaÅŸsavcısı Geoffrey Berman’ın istifa ettiÄŸini ve yerine baÅŸka bir ismin getirileceÄŸini açıklaması ‘yargıya müdahale’ tartışmalarını baÅŸlatmıştı.

Görevi bıraktığına iliÅŸkin haberi bakanlığın basın açıklamasında gördüğünü belirten Berman, “Ä°stifa etmedim ve etme niyetim de yok ancak BaÅŸkan tarafından önerilen bir aday Senato tarafından onaylanınca görevimden ayrılacağım” demiÅŸti.

Bu geliÅŸme üzerine Adalet Bakanı William Barr, Trump’ın, baÅŸsavcıyı görevden aldığını açıkladı.

Barr, açıklamasında, “Ä°stifa etmeye niyetiniz olmadığını beyan ettiÄŸiniz için bugün BaÅŸkan Trump’tan görevinize son vermesini istedim ve o da bunu yaptı.” ifadelerini kullandı.