Ä°stanbul Medipol Ãœniversitesi Mühendislik ve DoÄŸa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Selim AkyokuÅŸ, yapay zeka sistemleri ile iÅŸ ve ekonomi hayatında meydana gelecek deÄŸiÅŸimlerle ilgili olarak, “Genel olarak mekanik, rutin, yinelenen ve el ile yapılan veya kavramsal iÅŸlerde; büyük miktardaki verilerin iÅŸlenmesinde ve organize edilmesinde yapay zekâ ve bilgisayar tabanlı sistemler insanlardan daha iyi çalışmaktadır. Bunun yanında insanlar stratejik, rutin olmayan, tasarım ve yenilik gerektiren iÅŸlerde daha baÅŸarılıdır ve bu iÅŸ tipleri ilgili mesleklerde makineler insanların yerine geçmeyecektir
Tarih boyunca her büyük teknolojik gelişme beraberinde toplumsal yapıyı ve ekonomik işleyişi de değiştirirken, en büyük endişe de özellikle meslekler söz konusu olduğunda ortaya çıkıyor.
AA muhabirinin Carl Benedikt Frey’in “The Technology Trap: Capital, Labor, and Power in the Age of Automation” kitabından derlediÄŸi bilgilere göre, 19. yüzyılın baÅŸlarında endüstri devrimi ile beraber uzayan çalışma saatleri, çocuk işçilerin sayısındaki artış ve kiÅŸileri yaÅŸam standartlarındaki büyük düşüş sonrası “makine kırma” hareketi ortaya çıkıyor. İşçilerin makinelere ve fabrikalara saldırdığı isyanı bastırmak için Ä°ngiltere’nin 12 bin kiÅŸilik bir ordu görevlendirdiÄŸini belirten Frey, Belçika’da sokaklardaki gaz lambalarını her akÅŸam düzenli olarak yakan kiÅŸilerin belediyenin elektrikli lambalara geçiÅŸi ile iÅŸsiz kalma korkusu yaÅŸadığını ve isyan çıkardığını vurguluyor.
Yapay zeka da kullanım alanlarının hızla artması ile insan hayatında büyük değişimlerin önünü açıyor. Yapılan araştırmalar yakın gelecekte bugün yapılmakta olan birçok mesleğin yok olacağını ve bugün var olmayan yeni mesleklerin gelecekte yapılacağını ortaya koyuyor.
Ä°stanbul Medipol Ãœniversitesi Mühendislik ve DoÄŸa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Selim AkyokuÅŸ, 20 ve 21. yüzyıldaki teknolojik geliÅŸmelerin insan hayatında büyük deÄŸiÅŸikliklere ve refahın artmasına yol açtığını söyledi. Son yıllarda bilgi ve iletiÅŸim teknolojilerindeki geliÅŸmelerin ve internetin her sektördeki iÅŸ modellerini deÄŸiÅŸtirdiÄŸini vurgulayan AkyokuÅŸ, “Her geçen gün daha çok yaygınlaÅŸan yapay zekâ kullanımı hayatımızda ve mesleklerde deÄŸiÅŸiklere yol açmaya devam edecek ve etkisini önümüzdeki yıllarda daha çok artıracaktır.” ifadesini kullandı.
Yapay zekanın sahip olduğu teknolojik alt yapıdan bahseden Akyokuş, şunları söyledi:
“Yapay zekâ genelde ses algılama, görüntü tanıma, anlama, öğrenme ve mantık yürütme gibi insan davranışlarını taklit eden yazılım ve donanım sistemleridir. Yapay zekânın son zamanlarda yoÄŸun bir ÅŸekilde gündeme gelmesinin nedeni makine öğrenmesi ve yeni makine öğrenmesi metodu olan derin öğrenme algoritmalarının birçok alanda ortaya çıkardığı baÅŸarılı uygulamalardır. Makine öğrenmesi algoritmaları verilerden, uygulama ve tecrübelerden öğrenme yeteneÄŸi saÄŸlamaktadır. Bugün sayısal cihaz ve sistemlerin artması ile çok büyük miktarda veri üretilmektedir. GeçmiÅŸ veriler ve tecrübelerden çıkarılan bilgiler, tahminler, eÄŸilimler ve örüntüler birçok alanda daha hassas ve doÄŸru kararların alınmasına imkân saÄŸlamaktadır.”
“2030’larda yüzde 29 iÅŸ kaybı ve yüzde 13 de yeni iÅŸ imkânı ortaya çıkacak”
Yapay zekâ metotları kullanan robotların, otomatikleştirilmiş makinelerin ve akılı yazılımların birçok alanda kullanıldığını belirten Akyokuş, şu değerlendirmede bulundu:
“Åžu an endüstride kullanılan robotlar üretim ile ilgili mesleklerde istihdam sayısının azalmasına yol açmıştır. Gelecekte yapay zekânın daha da çok istihdam kaybına yol açacağı tahmin edilmektedir. ÖrneÄŸin, Forrester Research isimli araÅŸtırma ÅŸirketi 2030’larda yüzde 29 oranında iÅŸ kaybı ve bunun yanında yüzde 13 oranında yeni iÅŸ imkânlarının ortaya çıkacağını tahmin etmektedir. Genel olarak mekanik, rutin, yinelenen ve el ile yapılan veya kavramsal iÅŸlerde; büyük miktardaki verilerin iÅŸlenmesinde ve organize edilmesinde yapay zekâ ve bilgisayar tabanlı sistemler insanlardan daha iyi çalışmaktadır. Bunun yanında insanlar stratejik, rutin olmayan, tasarım ve yenilik gerektiren iÅŸlerde daha baÅŸarılıdır ve bu iÅŸ tipleriyle ilgili mesleklerde insanların yerine geçmeyecektir.”
“Rutin iÅŸler robotlar, akılı makine ve yazılımlarla gerçekleÅŸtirilecektir”
Yaygın şekilde kullanılacak yapa zekânın gelecekteki meslekler ve istihdam üzerindeki etkilerinin sektör bazında ve mesleklere göre  değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Akyokuş, şöyle konuştu:
“ÖrneÄŸin, saÄŸlık alanında radyoloji konusunda uzmanlaÅŸan doktorlara görüntü tanımada yardımcı olacak, daha hızlı ve doÄŸru karar vermelerine fayda saÄŸlayacaktır. SaÄŸlanan hız ve etkinlikle doktorlar daha çok hasta görüntüsünü deÄŸerlendirebileceklerdir. Bu belki istihdam sayısını azaltacak, fakat radyoloji uzmanlık alanını meslek olarak ortadan kaldırmayacaktır. Bugün finans alanında borsadaki hisselerin alım-satım iÅŸlemlerinin büyük bir kısmı belirli stratejiler çerçevesinde yapay zekâ kullanan algoritmalar tarafından gerçekleÅŸtirilmektedir. Bu genelde müşterileri adına iÅŸlem yapan borsa aracılarının (broker) sayının düşüşüne yol açmıştır. Gelecekte iÅŸte iÅŸten-iÅŸe pazarlarda çalışacak akıllı alım ve satım ajanları en iyi ürünü, ajanlar arasındaki pazarlıklar sonrası en iyi fiyattan en güvenilir tedarikçiden alım/satımını gerçekleÅŸtirecektir. Bu tip uygulamalar satış ve alım süreçlerinde çalışan elemanların azalmasına yol açacaktır. Yine genel olarak sekreterlik gibi rutin iÅŸlemler yapan meslek dallarında uzun vadede istihdam sayısında azalma beklenmektedir. Tanımlanan rutin iÅŸler robotlar, akılı makine ve yazılımlarla gerçekleÅŸtirilecektir.”
Yapay zekânın yeni iÅŸ sahalarının açılmasına ve mevcut mesleklerin deÄŸiÅŸmesine de neden olacağı uyarısında bulunan AkyokuÅŸ, “Bilgisayar, yazılım ve yapay zekâ alanlarında yeni sistemleri geliÅŸtirecek, programlayacak ve kullanacak daha çok iÅŸ mühendislik iÅŸ gücüne ihtiyaç duyulacaktır. Birçok alan ve meslekte akılı yazılım, araç, makine ve robotlar kullanılacaktır. Bu sistemleri etkin ve verimli bir ÅŸekilde kullanabilmek için farklı mesleklerdeki kiÅŸilerin hazırlanması ve eÄŸitilmesi gerekecektir.” ifadelerini kullandı.
“Robotlardan toplanacak vergiler, iÅŸsizlikle ilgili problemlerin çözümünde kullanılabilir”
Devletlerin yapay zekâ kullanımı ile ilgili kuralları ve sosyal politikaları belirlemesi gerektiÄŸini vurgulayan AkyokuÅŸ, “ÖrneÄŸin, Microsoft’un kurucusu Bill Gates, eÄŸer bir robot insanın yaptığı iÅŸi yaparsa ondan vergi alınması gerektiÄŸini ifade etmiÅŸtir. Robot ve akılı sistemlerden toplanacak vergilerin iÅŸsizlikle ortaya çıkabilecek problemlerin çözümünde kullanılabilmesi düşünülmektedir. Åžu an yapay zekânın ekonomi, istihdam ve birçok farklı yönlerdeki etkilerinin anlaşılması konusunda daha erken aÅŸamalardayız. Her sektör yapay zekâ teknolojilerinin yol açacağı geliÅŸmeleri anlamalı ve kendisini bu geliÅŸmelere göre uyarlamalıdır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Latest posts by Nokta Haber Yorum (see all)
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024