Birleşik Kamu-İş: Gıda fiyatları ocakta yüzde 6,1 arttı

BirleÅŸik Kamu-Ä°ÅŸ Konfederasyonu, gıda fiyatlarının ocak ayında yüzde 6,1 oranında arttığını açıkladı. Konfederasyon, gıda enflasyonunun yıllık bazda yüzde 31,5’e ulaÅŸtığını belirtti.

BirleÅŸik Kamu-Ä°ÅŸ Konfederasyonu AraÅŸtırma Birimi tarafından hazırlanan “Ocak Ayı Gıda Fiyatları Raporu”na göre, ocak ayında gıda fiyatları yüzde 6,1 oranında artarken, gıda enflasyonu yıllık bazda yüzde 31,5’e yükseldi.

Raporda, “Gıda fiyatlarındaki artışın en önemli nedeni, tarım ürünlerindeki üretim azlığı ve ithalat bağımlılığıdır. Tarım sektöründe yaÅŸanan sorunlar, girdi maliyetlerinin yükselmesi, kurdaki dalgalanmalar ve pandemi sürecinin etkileri de gıda fiyatlarını olumsuz yönde etkilemektedir.” denildi.

Rapora göre, ocak ayında en fazla fiyat artışı yüzde 25,8 ile kuru soğanda görüldü. Kuru soğanı yüzde 24,8 ile patates, yüzde 23,3 ile salatalık ve yüzde 22,4 ile domates izledi. Fiyat artışının en az olduğu ürünler ise yüzde 0,2 ile yumurta ve yüzde 0,3 ile süt oldu.

Raporda ayrıca, asgari ücretli bir çalışanın aylık gıda harcamasının ocak ayında 1.057 TL’ye çıktığı, bu rakamın asgari ücretin yüzde 40’ına denk geldiÄŸi belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Ocak ayında asgari ücretli bir çalışanın aylık gıda harcaması bir önceki aya göre 59 TL artarak 1.057 TL’ye çıkmıştır. Bu rakam asgari ücretin yüzde 40’ına denk gelmektedir. Bu durum asgari ücretlinin geçim sıkıntısını daha da arttırmaktadır. Gıda harcamalarının yanında kira, elektrik, su, doÄŸalgaz gibi zorunlu harcamalar da dikkate alındığında asgari ücretlinin borçlanmadan geçinebilmesi mümkün deÄŸildir.”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu raporunda, gıda fiyatlarının düşürülmesi için tarım sektörünün desteklenmesi, ithalata bağımlılığın azaltılması ve piyasa denetiminin arttırılması gerektiği vurgulandı.