BBC araÅŸtırması: BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Yemen’de siyasi suikastları finanse etti

BBC’nin yaptığı bir araÅŸtırmaya göre, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen’de siyasi suikastları finanse ederek Yemen hükümeti ile Kızıldeniz’de savaÅŸan gruplar arasında son dönemde yeniden uluslararası gündemin odağına yerleÅŸen çatışmaları ÅŸiddetlendirdi. BBC Arapça’ya konuÅŸan bir muhbir, BAE’nin Yemen’deki ayrılıkçı Güney GeçiÅŸ Konseyi’ne (GGK) baÄŸlı bir suikast timine maddi destek saÄŸladığını ve hedef listeleri verdiÄŸini iddia etti. Bu listelerde Yemen CumhurbaÅŸkanı Abd Rabbu Mansur Hadi’ye sadık komutanlar, Ä°slamcı liderler ve gazeteciler yer alıyordu.

BBC’nin ulaÅŸtığı belgeler, BAE’nin 2015’ten beri Yemen’de faaliyet gösteren en az 30 suikast timine para aktardığını gösteriyor. Bu timlerin bazıları, BAE tarafından eÄŸitilen ve silahlandırılan GGK güçlerinin parçasıydı. GGK, 2017’de kuruldu ve Yemen’in güneyinde bağımsızlık ilan etmeyi amaçlıyor. BAE, GGK’yi Suudi Arabistan’ın liderliÄŸindeki koalisyonun bir müttefiki olarak destekliyor. Koalisyon, 2014’te baÅŸkent Sana’yı ele geçiren Husilerle savaşıyor.

Ancak BBC’nin araÅŸtırması, BAE’nin aynı zamanda Yemen hükümetine karşı da suikast giriÅŸimlerinde bulunduÄŸunu ortaya koyuyor. BBC’ye konuÅŸan bir muhbir, BAE’nin finanse ettiÄŸi bir suikast timinin 2018’de Aden’de CumhurbaÅŸkanı Hadi’nin kabinesini hedef aldığını söyledi. Saldırıda iki bakan yaralandı, bir güvenlik görevlisi öldü. Muhbir, “BAE bize ‘Hadi hükümetini devirmek istiyoruz’ dedi. ‘Onlar Ä°hvan-ı Müslimin’in (Müslüman KardeÅŸler) uzantısıdır ve onları yok etmek istiyoruz’ dediler” diye anlattı.

BAE, BBC’nin iddialarına yanıt vermedi. Ancak daha önce yaptığı açıklamalarda, Yemen’deki faaliyetlerinin koalisyonun ortak hedefleriyle uyumlu olduÄŸunu ve Husilerin tehdidine karşı Yemen halkını korumayı amaçladığını belirtmiÅŸti. BAE ayrıca, Yemen’deki Ä°slamcı gruplara karşı mücadele ettiÄŸini ve terörizmi önlemeye çalıştığını savunmuÅŸtu.

BBC’nin araÅŸtırması, BAE’nin Yemen’deki siyasi suikastları finanse etmesinin hem uluslararası hukuka hem de insan haklarına aykırı olduÄŸunu gösteriyor. Bu suikastlar, Yemen’deki çatışmayı daha da karmaşık ve kanlı hale getiriyor. BBC, bu konuda daha fazla soruÅŸturma yapmaya devam edecektir.