Alman Bild gazetesinin haberine göre başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek, zayıflayan Türk ekonomisini yeniden canlandırmada Almanya’ya ihtiyaç olduğunu söyledi.
Türkiye BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek, Alman Bild gazetesine Türkiye-Almanya ekonomik iliÅŸkilerine yönelik açıklamalarda bulundu. Bild’in pazartesi baskısında “Türkiye yine Almanya’dan ekonomik yardım istiyor” baÅŸlığı ile çıkan haberde Bakan’ın “Ä°liÅŸkilerde normalliÄŸe dönme zamanının gelmesi gerektiÄŸini düşünüyorum” ifadelerine yer verildi. Habere göre Washington’daki G20 Maliye Bakanları buluÅŸmasında zayıflayan Türkiye ekonomisini yeniden canlandırmanın yollarının ele alındığını kaydeden Bakan ÅžimÅŸek, “Bunun için Almanya’ya ihtiyacımız var” diye konuÅŸtu.
Bakan ÅžimÅŸek mart ayı sonunda Almanya’nın önemli ekonomi gazetelerinden Handelsblatt’a yaptığı açıklamada da Türkiye ve Avrupa’da söylemlerin sakinleÅŸeceÄŸini ve tekrar olumlu bir gündeme geri dönebileceklerini umduÄŸunu ifade etmiÅŸti.
Türkiye ile Almanya iliÅŸkilerindeki gerginlik, Türk bakanların referandum etkinliklerine yönelik engellere tepki olarak CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın yaptığı ‘Nazi uygulaması’ benzetmeleri ve Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in Türkiye’de tutuklanması üzerine daha da artmıştı.
Schäuble: Türkiye’ye ekonomik destek zora girdi
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble ise birkaç hafta önce Alman Der Spiegel dergisine verdiÄŸi demeçte, gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması öncesinde Türkiye’ye ekonomik destek konusunda Türk mevkidaşı ile görüşmeler yürüttüklerini belirterek, “Görüşmeler iyi ilerliyordu. Ama ardından tutuklama geldi. Bu, durumu son derece güçleÅŸtirdi” diye konuÅŸmuÅŸtu.
Küresel mali kriz sonrası 2010 yılında yüzde 9 oranında büyüyen Türk ekonomisinde son dönemde büyüme yavaÅŸladı. 2016 Temmuz ayındaki darbe giriÅŸimi ve ardından oluÅŸan siyasi tablo yatırımcıda endiÅŸelere yol açtı. Terör saldıları bir dönem Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 5’ine tekabül eden turizm branşına da darbe vurdu. Türkiye ekonomisi yine de 2016 yılında yüzde 2,9 oranla beklenenin üzerinde bir büyüme kaydetti. Türk Lirası darbe giriÅŸiminin ardından büyük deÄŸer kaybederken, 2016 yılında iÅŸsizlik oranı yüzde 10,9’a yükseldi. Ä°ÅŸsizlik oranı Aralık döneminde yüzde 12,7’ye yükselerek Mart 2010’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaÅŸtı.
© Deutsche Welle Türkçe
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024