Alman Die Welt gazetesinden Macaristan ve Türkiye yorumu

Die Welt, Macaristan’ın “otoriter” olduğunu ve NATO’nun Türkiye ve Macaristan’dan hassas bilgileri saklamayı düşünmesi gerektiğini yazdı.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Die Welt gazetesi, bir köşe yazısında Türkiye ve Macaristan’a NATO ittifakı içinde güvenilmemesi gerektiğini iddia etti.

Gazetede yer alan bir makalede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğini engellemeye devam ettiği ve Macaristan’ın da her iki ülkenin üyeliğini onaylama karşılığında AB’den para istediği belirtildi.

Makalenin yazarı ve dış politika yorumcusu Clemens Wergin ayrıca her iki ülkenin de Rusya ile “yakışıksız” bağlar geliştirdiğini iddia etti ve ardından NATO’nun her iki ülkeyle hassas verileri paylaşıp paylaşmaması gerektiğini vurguladı.

Wergin, ”Otoriterliğe yönelen Ankara ve Budapeşte, NATO’nun temsil ettiği değerler topluluğundan da önemli ölçüde uzaklaştılar. Bu nedenle ittifakın her iki ülkeye de çekinceli ortak muamelesi yapması tavsiye edilir. Örneğin, NATO içinde Türkiye ve Macaristan’la bazı hassas verilerin paylaşılması artık zorunlu olmamalıdır” diye yazdı.

Makalesinde Wergin, Erdoğan’ın bu ülkenin NATO üyeliğine karşı çıkmaktan vazgeçmesi nedeniyle Finlandiya’nın yakında NATO’ya katılabileceğini savundu. Bu da Finlandiya’nın İsveç olmadan NATO’ya katılabileceği anlamına geliyor. Werger’e göre bunun nedeni, Türkiye’nin kararının, üyeliği engelleyen Macaristan hükümeti üzerinde, en azından Finlandiya’nın üyeliğini kabul etmesi için büyük bir baskı oluşturması.

Wergin, ”Sonuç olarak, Rusya ile olan uzun kara sınırı nedeniyle özellikle savunmasız olan Finlandiya’nın en azından yakın gelecekte NATO’ya katılma olasılığı artmıştır. İsveç ise muhtemelen en azından Türkiye’deki seçimlerin sonrasına kadar beklemek zorunda kalacak. Böylece Kuzeydoğu Avrupa şimdilik bölünmüş bir güvenlik alanı haline gelecek; Finliler NATO şemsiyesinin içinde, İsveçliler ise dışında kalacak” yorumunda bulundu.