Ateistler dindarlardan daha zeki

Bir grup bilim insanı, zeka ve dindarlık arasında iliÅŸkiyi inceleyen 63 çalışmanın meta-analizi sonucunda, ateistlerin dindarlardan ‘daha zeki’ oldukları kanısına vardı.

Rochester ve Northeastern Ãœniversiteleri’nden Miron Zuckerman, Jordan Silberman ve Judith A. Hall, zeka ve dindarlık arasında ‘negatif bir iliÅŸki’ olduÄŸunu ortaya koyan 63 araÅŸtırmanın istatistiki analizini gerçekleÅŸtirdi.

‘ZEKA-DÄ°N Ä°LÄ°NTÄ°SÄ° YAÅžLA DEĞİŞİYOR’

Meta-analiz sonucunda, zeka ile dindarlık arasında ‘negatif anlamlı bir baÄŸlantı’ bulunduÄŸu ifade edildi. Analizi yapan bilim insanları, söz konusu ilintinin yaÅŸla deÄŸiÅŸtiÄŸini ve en güçlü farkın üniversite çağı genç yetiÅŸkinlerde görüldüğünü ifade ediyor. En zayıfı ise çocuk ve ergenlik çağındakilerde

ÜNİVERSİTE FAKTÖRÜ

Birçok kiÅŸi, genç yetiÅŸkinlerin farklı fikirlerle karşılaÅŸtıkları üniversitenin bir faktör olduÄŸunu düşünüyor. Elde ettikleri sonuç hakkında açıklama yapan bilim insanları, ‘Öğrencilerde sıklıkla görülen, yetiÅŸkinliÄŸe adım atma çağındaki öz-keÅŸiflerin’ üniversitede belirleyici olduÄŸunu ifade ediyor: “Evden kopuÅŸ ve sorgulamayı teÅŸvik eden yeni bir ortama giriÅŸ, zekanın dini inançlara etkide bulunmasını tetikleyebilir.”

KESİN SONUÇ OLARAK KABUL EDİLEMEZ

AraÅŸtırmayı yürüten ekip, analizin IQ testlerinden yapıldığını ve duygusal ile yaratıcı zekanın deÄŸerlendirmeye katılmadığına dikkati çekiyor. Dolayısıyla, ateistlerin dindarlardan daha zeki oldukları sonucunu kesin olarak kabul etmenin ‘adil olmayacağını’ vurguluyorlar.