Almanya’ya düzensiz göçte Türk vatandaÅŸları: 2019’dan 2023’e

Almanya’ya düzensiz göçte Türk vatandaÅŸlarının sayısı son yıllarda önemli bir artış gösteriyor. 2019 yılında 2 bin 77 olan bu sayı, 2022 yılında 9 bin 94’e, 2023 yılının ilk dokuz ayında ise 12 bin 321’e yükseldi. Federal Polis, sene sonuna kadar bu sayının 20 bine ulaÅŸmasının beklendiÄŸini ifade ediyor.

Hangi sınırlardan kaç Türk vatandaşı giriş yapıyor?

Almanya’ya yasa dışı yollarla girmeye çalışan Türk vatandaÅŸlarının sayısı giriÅŸ yapmaya çalıştıkları sınırlara göre farklılık gösteriyor. 2019’da pandemiden önce Polonya sınırından girerken yakalanan Türk pasaportlu göçmen sayısı sadece 31 iken, bu sayı 2022’de 907’ye, bu sene Eylül sonuna kadar da bin 857’ye yükseldi.

Ä°sviçre’den giriÅŸlerde de 2019’da sadece 52 düzensiz göçmen tespit edilirken geçen sene bu 471, bu senenin ilk dokuz ayında da bin 180 oldu.

Almanya’ya doÄŸuda sınırı olan Çekya’dan giriÅŸlerde de 2019’da 568 Türk vatandaşı saptanırken, bu sayı geçen yıl 2 bin 721’e yükseldi. Bu sene ise Türk pasaportu taşıyan düzensiz göçmen sayısında düşüş kaydedildiÄŸi ve bin 440 kiÅŸinin yakalandığı belirtildi.

Avusturya sınırından girişlerdeki artış ise kesintisiz devam ediyor. 2019 yılında Avusturya sınırında sadece 468 Türk vatandaşı tespit edildi. Bu sayı geçen sene 3 bine yaklaşırken, bu senenin ilk dokuz ayında 6 bini aştı.

Kimler geliyor?

Federal poliste alınan bilgilere göre Almanya sınırlarında yakalanan Türk vatandaşları arasında erkeklerin sayısı kadınların dört katı. Gelenlerin yarısının yaşları da 18-32 arasında.

Polis, içinde bulunduÄŸumuz 2023 yılında özellikle 14 yaÅŸ altı çocuk sayındaki artışa dikkat çekiyor. 2022’de Türk pasaportu taşıyan düzensiz göçmenler arasında 14 yaÅŸ altı çocukların oranının yüzde 5-9 arasında deÄŸiÅŸtiÄŸi, bu yıl ise bu oranın yüzde 25’e yaklaÅŸtığı belirtiliyor.

Neden geliyorlar?

Sığınmacılara yardım eden sivil toplum kuruluÅŸu ProAsyl’ün AÅŸağı Saksonya Yönetim Kurulu Ãœyesi, avukat Dündar KelloÄŸlu, eskiden genelde tehlikeli olduÄŸu için erkeklerin düzensiz yolla geldiÄŸini, kalmayı baÅŸarmaları halinde ailelerini yanlarına getirdiklerini söylüyor. KelloÄŸlu, son yıllarda ise bunun deÄŸiÅŸtiÄŸini, tehlikesine raÄŸmen çok sayıda kiÅŸinin ailesiyle birlikte yola çıktığını, hatta kimi ailelerin küçük yaÅŸta çocuklarla yola düştüğünü belirtiyor.

“Gelenlerin ezici çoÄŸunluÄŸunun kiÅŸisel bir iltica gerekçesi yok. Türkiye’deki genel siyasi ve ekonomik gidiÅŸat yaÅŸam alanı bırakmadığı için geliyor” diyen kıdemli avukat, bireysel bir tehdit veya tehlike ya da haklarında soruÅŸturma veya takibat olmadığı takdirde Almanya’da kabul edilme ve oturum alma ÅŸanslarının çok düşük olduÄŸunu vurguluyor.

Almanya’da nasıl bir süreçle karşı karşıyalar?

Almanya’da iltica baÅŸvurusu yapan Türk vatandaÅŸlarına son aylarda ret cevabıyla birlikte doÄŸrudan ülkeyi terk etme tebligatının da gönderildiÄŸini belirten KelloÄŸlu, burada amacın hızlı ÅŸekilde sınır dışı etme ve caydırma olduÄŸunu ifade ediyor. KelloÄŸlu, “Retle beraber sınır dışı geldiÄŸinde karara itiraz etseniz dahi idari mahkeme yürütmeyi durdurmayabilir, yani hızla sınır dışı edilmeniz söz konusu olabiliyor” diye de ekliyor.

Sonuç olarak, Almanya’ya düzensiz göçte Türk vatandaÅŸlarının sayısı son yıllarda önemli bir artış gösteriyor. Bu artış, Türkiye’deki siyasi ve ekonomik gidiÅŸat ile ilgili endiÅŸelerin yanı sıra, Balkan ülkeleri üzerinden Almanya’ya giriÅŸ yapmanın artan kolaylığı ile açıklanabilir. Almanya’da iltica baÅŸvurusu yapan Türk vatandaÅŸlarının büyük çoÄŸunluÄŸu, bireysel bir tehdit veya tehlike ya da haklarında soruÅŸturma veya takibat olmadığı takdirde, kabul edilme ve oturum alma ÅŸansına sahip deÄŸil.

NHY/ DW Türkçe