BM raportörleri: İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçlar soruşturulmalı

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında 7 Ekim ve sonrasında işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili bağımsız, tarafsız ve etkin bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

BM Ä°nsan Hakları Konseyi’nin Ä°srail’in insan hakları ihlalleriyle ilgilenen özel raportörü Michael Lynk ve keyfi infazlarla ilgilenen özel raportörü Agnes Callamard, ortak bir açıklama yaparak, “Ä°srail’in iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında uyguladığı aşırı güç kullanımı, keyfi tutuklamalar, ev yıkımları, yerinden etmeler ve yerleÅŸim faaliyetleri gibi insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi gerekiyor” dedi.

Raportörler, Ä°srail’in Gazze Åžeridi’ne yönelik saldırılarının da uluslararası hukuka aykırı olduÄŸunu belirterek, “Ä°srail’in Gazze’ye yönelik orantısız ve keyfi saldırıları, sivil halka büyük zarar veriyor. Gazze’de yaÅŸayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, dünyanın en büyük açık hava hapishanesinde yaşıyor. Ä°srail’in Gazze’ye uyguladığı abluka, kolektif cezalandırma niteliÄŸinde olup, uluslararası hukuku ihlal ediyor” ifadelerini kullandı.

Raportörler, Filistinli grupların da Ä°srail’e yönelik roket saldırılarının sivilleri hedef almasının kabul edilemez olduÄŸunu vurgulayarak, “Filistinli grupların Ä°srail’e yönelik roket saldırıları da uluslararası hukuka uygun deÄŸil. Bu saldırılar sivilleri öldürüyor veya yaralıyor. Her iki taraf da sivilleri korumak için gerekli önlemleri almalı” dedi.

Raportörler, BM Güvenlik Konseyi’nin de bu konuda acil olarak harekete geçmesi gerektiÄŸini belirterek, “BM Güvenlik Konseyi, Ä°srail ve iÅŸgal altındaki Filistin topraklarında iÅŸlenen savaÅŸ suçları ve insanlığa karşı suçlarla ilgili bağımsız, tarafsız ve etkin bir soruÅŸturma baÅŸlatmalı. Bu soruÅŸturma, sorumluların hesap vermesini saÄŸlamalı ve adaletin yerine getirilmesini garantilemeli” çaÄŸrısında bulundu.

NHY/ BirGün