Almanya koalisyon hükümeti çifte vatandaşlığa izin verecek

Almanya’da bugün açıklanan yeni koalisyon anlaÅŸması, yeni hükümetin çifte vatandaÅŸlığa izin vereceÄŸini ve Alman vatandaÅŸlığı çıtasını düşüreceÄŸini belirtiyor

Almanya’nın yeni koalisyon hükümeti, ”Alman vatandaÅŸlığına giden yolu basitleÅŸtirme” ve modern bir vatandaÅŸlık yasasına geçme niyetini ortaya koyan koalisyon anlaÅŸmasını bugün yayınladı.

Önemli bir ÅŸekilde, anlaÅŸma, yasanın ”çoklu vatandaÅŸlığa” izin verecek ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirileceÄŸini belirtirken, trafik ışığı partilerinin AB üyesi olmayan vatandaÅŸlar için çifte vatandaÅŸlığa izin vereceÄŸini öne sürüyor.

Halihazırda, Almanya’da büyümemiÅŸ olan AB üyesi olmayan vatandaÅŸlar, genellikle 21 yaşına ulaÅŸtıktan sonra Alman ve yabancı vatandaÅŸlık arasında seçim yapmak zorunda.

Anlaşma aynı zamanda vatandaşlığa kabul için başvuru süresini sadece 5 yıla, ya da özel entegrasyon başarıları söz konusu olduğunda 3 yıla indirecek.

Åžimdiye kadar, bir Almanla evli olmayanlar, ancak 8 yıl boyunca Almanya’da yasal olarak ikamet ettikten sonra vatandaÅŸlığa kabul için baÅŸvurabiliyorlardı. Bu, tamamlanan entegrasyon kursu ile 7 yıla veya B1 seviyesinden daha iyi Almanca dil becerileri ile 6 yıla indirilebilir.

”Konuk-işçi nesli için daha kolay süreç”

Koalisyon ayrıca, ”misafir işçi” kuÅŸağının üyeleri için vatandaÅŸlığa geçiÅŸi kolaylaÅŸtırma niyetlerini de ortaya koydu. Misafir işçiler, 1950’lerin ortalarından 1970’lerin baÅŸlarına kadar tarım, inÅŸaat, çelik, otomotiv ve madencilik gibi sektörlerde çalışmak üzere iÅŸe alınan yurt dışından gelen Türk işçilerdi.

AnlaÅŸma, bu grup için kanıtlanması gereken dil seviyesini düşürerek ve gerekli dil yeterliliÄŸi kanıtı için genel bir zorluk yönetmeliÄŸi getirerek, bu neslin ”baÅŸarılarının ömrünü tanımak” istiyor.

Koalisyon ayrıca, insanları Alman vatandaşlığı edinme olasılıkları hakkında bilgilendirmek ve vatandaşlığa kabul törenlerinin düzenlenmesini açıkça memnuniyetle karşılamak için bir kampanya başlatmayı da planlıyor.