‘Alevilik Ä°slam dışında bir inanç’

Tunceli Belediyesi Gençlik Kültür Merkezi’nde dün yapılan ve akÅŸam geç saatlere kadar devam eden Alevi Çalıştayı’nda tartışma yaratacak konular üzerinde fikir alışveriÅŸinde bulunuldu. Alevi pirleri ve dedeler, AleviliÄŸin 4 semavi din dışında farklı bir inanç olduÄŸu konusunda hemfikir oldu.

Tunceli’de çeÅŸitli kentlerden gelen Alevi dedeleri pirleri ve diÄŸer temsilciler ile birlikte toplam 150 delegenin katıldığı çalıştayda, ‘Alevilikte ikrar, Alevilikte kadın, Alevilerde örgütlenme sorunları, uluslaÅŸma sürecinde Alevilerin rolü’ gibi konu baÅŸlıkları üzerinde konuÅŸmalar yapıldı.

Çalıştayın açılış konuÅŸmasını yapan Tunceli Belediye BaÅŸkanı Mehmet Ali Bul, ilk kez Dersim’de AleviliÄŸin merkezinde böyle bir çalıştayın yapılmasının heyecanını yaÅŸadıklarını belirterek, “AleviliÄŸin merkezi sayılan Dersim’de yıllardır böyle bir çalışma hiç yaÅŸanmadı. Alevilik daha çok Dersim dışında tartışıldı konuÅŸuldu. Tarihten bugüne Alevi inancı üzerindeki baskıları, yok etme politikalarının boÅŸa çıkarılacağı ve Alevilerin özüne hizmet edeceÄŸi bir çalıştayın gerçekleÅŸmesini umuyorum” dedi.

Çalıştayda ‘Alevilikte ikrar’ ve ‘Alevilikte kadın’ maddeleri basına açık tartışılırken, diÄŸer gündem maddeleri basına kapalı konuÅŸuldu. ‘Alevilikte ikrar’ konusu üzerinde söz alan bir çok dede ve temsilcinin tamamına yakını ‘Alevi inancının 4 semavi din dışında farklı bir inanç olduÄŸu ve Ä°slam dışında yer aldığı’ konusunda görüş belirtti.

“ALEVÄ°LÄ°K, Ä°SLAM DIÅžINDA BÄ°R Ä°NANÇ”

Alevilik konusunda yaptığı araÅŸtırmalar ile tanınan Hasan Klavuz, özellikle yıllardır bazı kesimlerin bilinçli bir ÅŸekilde AleviliÄŸin Ä°slam’ın içinde bir inanç olduÄŸu vurgusunu yaptığını, ancak AleviliÄŸin dünyanın baÅŸlangıcıyla birlikte var olduÄŸunu ve Ä°slam dışında yer alan bir inanç olduÄŸunu söyledi. Klavuz, şöyle dedi:

“Alevilik inancı nice uygarlıklardan mayalanarak gelip Dersim’de mayalanmıştır. Günümüzdeki birçok Alevi dedesi ve Alevi önderi, Alevi gelenekleri olan, Alevi erkanı, müsayiplik geleneÄŸi, kirveliÄŸi, yaÅŸamını, geçmiÅŸini anlatacağına, ama bakıyoruz ki çıkıp sadece AleviliÄŸin Ä°slam’ın içinde yer alan bir inanç olduÄŸunu anlatıyorlar. Dört semavi dinin içindeki birtakım olgular, bizim inancımızın içine girmiÅŸtir. Ä°slam dininde, Hak, Muhammet, Ali üçlemesi ve 12 Ä°mam kültürü gerçeÄŸi bizim inancımızın içine girmiÅŸtir. 12 imam kültürünün Alevi inancının içine girdiÄŸi 9’uncu yüzyıldan sonra 14’üncü yüzyılda Åžah Hatai ile pekiÅŸmiÅŸtir. Ä°nancımıza giren bugün, hala zikrettiÄŸimiz Hak, Muhammet, Ali üçlemesi ile 12 imam kültürü; insan özüdür. Åžu gerçek var ki Ä°slam dininde Hak Muhammet Ali deyimi yoktur. Bu sadece Anadolu AleviliÄŸinde ve KızılbaÅŸ geleneÄŸinde vardır.”

Alevi Ä°nancının, Hazreti Muhammet ve Hazreti Ä°sa ve Musa’dan daha önce olduÄŸunu ileri süren Hasan Klavuz, “Bu inanç yani Alevilik, Hz Muhammet’ten öncedir, bu inancın mayasını atanlar Hz. Ä°sa’dan da öncedir, Hz. Musa’dan da öncedir. Adem’i yaratan bir inançtır” dedi.

Alevi inancının bir kitaba girmeyeceÄŸi ve bir kalıba sığmayacağı görüşünü savunan Hasan Klavuz, “Dünyanın her yerinde Alevi pir ve dedeleri, talibin anladığı dilde dua etmiÅŸtir. Bunun için Alevi pirleri derki, ‘anlamadığın duaya amin deme.’ Bu sadece Alevi pirlerine mahsus bir gerçektir. Dünyada her ülke, kendi anadilinde ibadet eder. Dünyada kendi ana dilinde yani Türkçe ibadet etmeyen tek ülke Türkiye’dir. Bütün bu gerçeklerden yola çıkıldığında AleviliÄŸin Ä°slam içinde bir inanç olduÄŸunu söylemek mümkün deÄŸil” ifadelerini kullandı.

“BÄ°ZÄ°M Ä°NANCIMIZDA TANRI GÖKTE DEĞİL”

Alevi dedesi Mustafa Genç ise, Alevilik ve Sünni Ä°slam’ın, hiç bir zaman aynı çizgide olmadığını iddia ederek, “Biz, Hak Muhammet Ali diyoruz, onlar ise ellerini yukarı kaldırarak, ‘Alluhuekber’ diyor. Sünnilikte 5 vakit namaz, bir de bir ay oruç var. Bizde bunlar yok. Bizim inancımızda tanrı gökte deÄŸil, tanrı insandadır. Alevi inancında kadın kutsaldır, kadını boÅŸamak en zor olandır. Sünnilikte öyle deÄŸil. Dört kadını erkeÄŸe hak görüyorlar” dedi.

Alevi dedesi Feyzullah Çınar da, Alevi dedelerine maaÅŸ baÄŸlanması konusunu deÄŸerlendirerek, “Türkiye’de 15- 20 milyon arasındaki bir Alevi nüfusu var. Alevilerin verdiÄŸi vergiler ile diyanete pay veriliyor. Alevilerin vergilerini alıyorlar ama Alevilere hizmet vermiyor, hizmet almıyor bu kurum. Dedelere maaÅŸ vererek, devlete hizmet ettirmek ve Sünni Ä°slam’a çekmek istiyorlar. Bu durumu asla kabul etmeyeceÄŸiz” diye onuÅŸtu.