Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yönetiminde olduğu dönemde İstanbul Müftülüğü’ne yasa dışı biçimde lüks araç tahsis edildiğini iddia etti. Yavuzyılmaz, söz konusu işlemi belgeleriyle birlikte kamuoyuna duyurdu.
Sosyal Medyada Belgelerle Paylaştı
CHP’li Yavuzyılmaz, 2018-2019 yıllarına ait belgeleri sosyal medya hesabından yayımlayarak, dönemin İBB yönetiminin kamu kaynaklarını yasa dışı şekilde İstanbul Müftülüğü’ne tahsis ettiği süper lüks bir araç için kullandığını belirtti.
Paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“İBB’ye bir hortum da Diyanet’ten! 2018-2019 yıllarında, AK Parti dönemi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde; Belediyenin bütçe kaynaklarıyla, İstanbul Müftülüğüne yasa dışı süper lüks araç tahsisi yapıldığını tespit ettik. Aracın markası: Audi, modeli: A8 Long. Güncel fiyatı: 19.393.195 TL.”
Yavuzyılmaz, sadece aracın tahsis edilmediğini, aynı zamanda bu aracın akaryakıt giderlerinin de İBB bütçesinden karşılandığını ifade etti. Bu durumun hem kamu kaynaklarının keyfi kullanımını hem de kul hakkına girilmesini gösterdiğini savundu.
“237 Sayılı Taşıt Kanunu İhlal Edildi”
Yavuzyılmaz, yapılan bu işlemin 237 Sayılı Taşıt Kanunu’na aykırı olduğunu vurguladı. İlgili kanuna göre kamu kurum ve kuruluşlarının yalnızca standart tipte, sade, lüks olmayan ve ekonomik araçlar edinmesi yasal zorunluluk. Lüks segmentteki Audi A8 Long’un bu kriterlerin tamamen dışında kaldığını belirten Yavuzyılmaz, bu durumun açıkça yasa ihlali anlamına geldiğini kaydetti.
Paylaşımında “Müftülüğün bu şatafatı, vatandaş ekonomik krizin altında ezilirken kul hakkına girmektir” diyen Yavuzyılmaz, kamunun zor günler geçirdiği, halkın geçim sıkıntısı yaşadığı bir dönemde milyonlarca liralık aracın tahsis edilmesini etik dışı ve vicdanlara aykırı olarak niteledi.
Siyasi ve Hukuki Tepkiler Gündemde
Yavuzyılmaz’ın ifşasının ardından konunun meclise taşınması ve yargıya intikal ettirilmesi bekleniyor. CHP cephesi, konuyla ilgili detaylı bir denetim ve soruşturma talep edebilirken, kamuoyunun tepkisinin de artarak büyümesi bekleniyor.
AKP ve Diyanet cephesinden ise henüz herhangi bir açıklama yapılmadı. Kamuoyu, söz konusu iddialara ilişkin bir yanıt gelip gelmeyeceğini merakla bekliyor.
- Danıştay Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı Kaçak İlan Etti - 16 Haziran 2025
- Artvin Merkezli Soruşturma: Gazetecilere Yönelik Baskılar Artıyor - 15 Haziran 2025
- İzmir’de Su Krizi: Tahtalı Barajı Alarm Veriyor - 15 Haziran 2025