ABD’de Zarrab ve Halkbank’a Teröre Destek Davası

ABD’de 2016 yılında tutuklanan ve daha sonra savcılıkla işbirliği yaparak sahtecilik ve kara para aklama suçlamalarını kabul eden Reza Zarrab hakkında, İran’a yönelik yaptırımları delmek için terör örgütlerine yardım ettiği iddiasıyla tazminat davası açıldı. Davada, Zarrab’ın yanı sıra Türkiye’nin devlet çoğunluklu Halkbank da sanık olarak yer aldı.

Davacılar, Afganistan ve Suriye’de 2012 ile 2020 yılları arasında gerçekleşen 28 saldırının mağduru olan 151 kişi. Davacılar, Zarrab ve Halkbank’ın, İran’ın petrol gelirlerini aklamak için kurduğu plana bilerek katıldıklarını ve bu planla İran’ın terör faaliyetlerini finanse etmesine yardımcı olduklarını öne sürdü. Davacılar, sanıklardan maddi ve manevi tazminat talep etti.

Zarrab, 2017 yılında New York’ta görülen bir davada tanık olarak ifade vermiş ve Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla’nın da aralarında bulunduğu Türk yetkililere rüşvet verdiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu plana onay verdiğini iddia etmişti. Atilla, ABD yaptırımlarını ihlal etmekten suçlu bulunmuş ve 32 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Halkbank ise ABD’de açılan davalarda suçsuz olduğunu savunuyor ve ABD mahkemelerinin yargılama yetkisini tanımıyor. Halkbank, ABD Yüksek Mahkemesi’ne başvurarak, yabancı devletlere dokunulmazlık tanıyan bir yasaya dayanarak davalardan muaf tutulmasını istedi. Yüksek Mahkeme, Halkbank’ın başvurusunu kabul ederek davayı görüşmeye karar verdi.

Erdoğan ise ABD’nin Halkbank’a yönelik adımını “çirkin, hukuk dışı” olarak nitelendirmiş ve davanın düşürülmesi için baskı yapmıştı. Erdoğan, Zarrab’ın ifadelerini de “yalan” olarak nitelemişti.

NHY/ Sözcü, Evrensel