BM: Ukrayna’da savaşın insani bedeli, 9 bin 900 sivil can kaybı

BM, Ukrayna’da savaşın baÅŸladığı 2014 yılından bu yana 9 bin 900 sivilin hayatını kaybettiÄŸini, 10 milyon kiÅŸinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Bu rakamlar, Ukrayna halkının yaÅŸadığı acı ve zorlukların boyutunu gözler önüne seriyor.

BM Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna konusunda bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuÅŸan BM Ä°nsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cenevre Temsilcisi ve Koordinasyon Birimi Direktörü Ramesh Rajasingham, Ukrayna’da insani durumun çok kötü olduÄŸunu vurguladı. Rajasingham, ülkede yaklaşık 18 milyon kiÅŸinin insani yardıma ihtiyacı olduÄŸunu, bunun da nüfusun yüzde 40’ına denk geldiÄŸini belirtti.

Rajasingham, 10 milyon kiÅŸinin ülke içinde veya dışında yerlerinden edildiÄŸini, bunların yarısından fazlasının kadın ve çocuk olduÄŸunu söyledi. Rajasingham, savaşın baÅŸladığından bu yana 9 bin 900 sivilin öldüğünü, bunların arasında 2000’den fazla çocuÄŸun bulunduÄŸunu ifade etti. Rajasingham, bu sayının gerçekte daha yüksek olabileceÄŸini de ekledi.

Rajasingham, savaşın devam etmesinin insani yardım çalışmalarını da zorlaştırdığını, tehlikeli ve erişilmesi güç bölgelerdeki insanlara ulaşmanın çok zor olduğunu kaydetti. Rajasingham, savaşın başladığından bu yana 14 insani yardım çalışanının öldürüldüğünü, birçok aracın ve malzemenin de hasar gördüğünü bildirdi.

Rajasingham, sağlık hizmetlerinin de büyük zarar gördüğünü, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre savaşın başladığından bu yana sağlık tesislerine yönelik 1300 saldırı yapıldığını aktardı. Rajasingham, bu saldırılarda 111 sağlık çalışanı ve hastanın hayatını kaybettiğini, binlercesinin de yaralandığını dile getirdi.

Rajasingham, Ukrayna’daki insani krizin sona ermesi için taraflara ateÅŸkes çaÄŸrısında bulundu. Rajasingham, BM olarak Ukrayna halkına yardım etmeye devam edeceklerini, ancak bunun için uluslararası toplumun desteÄŸine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Rajasingham, Ukrayna için ayrılan insani yardım bütçesinin sadece yüzde 40’ının karşılandığını, daha fazla kaynak gerektiÄŸini vurguladı.