2023’te yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 64, ENAG’a göre yüzde 127

Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı enflasyonunu yüzde 2,93 olarak açıkladı. TÜİK’e göre 2023’te yıllık enflasyon ise yüzde 64,77 oldu. Bu, Türkiye’de son 22 senenin en yüksek yıllık enflasyon oranı.

Piyasada ağırlıklı beklenti de Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÃœFE) aylık yüzde 3 artacağı ve yıllık TÃœFE’nin yüzde 65 seviyesine yükseleceÄŸi yönündeydi.

Enflasyon AraÅŸtırma Grubu’na göre (ENAG) ise Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÃœFE) geçen ay yüzde 4,12 arttı. E-TÃœFE’nin 2023 yılındaki artışı da yüzde 127,21 olarak gerçekleÅŸti.

ENAG, her ay, kendi hesapladığı enflasyon oranını kamuoyuna açıklıyor. Grup, akademisyenler ve ekonomistlerden oluşuyor.

En çok artış lokanta ve otellerde

TUİK verilerini göre 2023 yılında en çok fiyat artışı yüzde 93,24 ile lokanta ve otellerde oldu.

Bunu yüzde 82,06 ile eğitim, yüzde 79,59 ile sağlık ve yüzde 72,01 ile gıda fiyatları izledi.

2023’te en az artışın olduÄŸu grup ise doÄŸalgaz faturalarındaki devlet desteÄŸininin etkisiyle konut oldu.

Konut grubunda yıllık enflasyon yüzde 40,39 olarak gerçekleşirken, bunu yüzde 40,74 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 51,02 ile haberleşme izledi.

Memur ve emekli zammı belli oldu

TUİK enflasyonu emekli ve memur maaşlarına yapılacak zammı doğrudan etkiliyor.

Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranı da belli oldu.

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yüzde 37,57, memur maaşları ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 49,25 oranında zam yapılacak.

Temmuz, Ağustos, Eylül , Ekim, Kasım ve Aralık aylarında enflasyon yüzde 37,56 olarak gerçekleşti.

Böylece SSK ve Bağkur emekli maaşlarının alacağı enflasyon farkı yüzde 37,56 olacak.

KESK: Kamu emekçileri ve emekliler sanal enflasyon rakamları ile her geçen gün daha da yoksullaşıyor

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’ndan (KESK) yapılan açıklamada, “Kamu emekçileri ve emekliler sanal enflasyon rakamları ile her geçen gün daha da yoksullaşıyor” denildi.

KESK, iktidarın TÜİK eliyle gerçek enflasyon rakamlarını en az yüzde 25 oranında aÅŸağıya çektiÄŸini ve kamu emekçilerine bir kez daha “sefalet koÅŸullarının” dayatıldığını savundu:

“Kamu emekçileri ve emeklilere gelecek olan toplam yüzde 49,25’lik ücret artışının enflasyon ile eksilen ücretlerin sadece bir kısmını karşıladığının altını çiziyor, sadece Aralık ayı enflasyonunun yüzde 4,12 olarak gerçekleÅŸtiÄŸi bir ülkede yoksulluk sınırının 50 bin TL’nin üzerinde olduÄŸunu kamuoyu ile paylaşıyoruz.”