YSK’ya itiraz ilk kez, ülke genelini kapsıyor

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Pazar günkü anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi referandumunda ‘mühürsüz oy pusulaları ve zarflarının’ geçerli olacağına dair kararla ilgili tartışmalar sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) sonuçlara itiraz ederken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) de bu pusulaların kabul edilmesini “seçime darbe” olarak nitelendirdi.

YSK ise geçmişte yapılan seçimlerde de mühürsüz oy pusulalarını geçerli kılan kararlar aldığını ve bunun yeni olmadığını açıkladı.

Anadolu Ajansı (AA) Pazartesi günü, mühürsüz oy pusulalarına ilişkin 1984, 1989, 1990, 1994 ve 2004 yıllarında alınan kararları inceledi. YSK da Salı günü internet sitesine daha önceki kararların metinlerini koydu.

Kararların tamamının ortak özelliği, seçimin bitmesinin ardından elde edilen sonuçlara yapılan bir itiraz üzerine ve belli bir seçim bölgesinde bazı sandıkları kapsıyor olması.

Bu açıdan YSK’nın Pazar günkü kararı, referandum için alınması, elde edilen bir sonuca yapılan itiraz üzerine deÄŸil, sayıma geçilirken yapılmış bir talebi deÄŸerlendirmesinden ve belli bir bölgedeki sandıklardan ziyade ülke genelini kapsamından dolayı bir ilk olma özelliÄŸi taşıyor.

YSK’nın sitesine koyduÄŸu ve mühürlü oy pusulalarının geçerli sayıldığı kararlarda, bunun sandık kurulunun bir hatası olduÄŸu ve seçime hile karıştırılmaya yönelik herhangi bir kanıt olmadığının altı çizildi.

İlk karar 1984 yılında bir sandık için

Bu kararlara göre, mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesine yönelik ilk karar 1984 yılındaki yerel seçimlerde, Kütahya’nın Gediz ilçesindeki Akçaalan kasabasındaki 35 numaralı sandık için alındı.

Gediz İlçe Seçim Kurulu bu pusulaların geçersiz sayılmasına karar verince bu karara YSK nezdinde itiraz edildi.

YSK aldığı kararda, “Görüldüğü üzere, oy pusulalarının dışarıdan temin edildiÄŸi yolunda bir iddia yoktur. Olay tamamen bu konuda eÄŸitilmediÄŸi anlaşılan sandık kurulunun hatasından kaynaklanmaktadır” dedi.

Bunun üzerine, mühürsüz oylar geçerli sayıldı.

Ancak, dönemin YSK BaÅŸkanı Ä°smet YanıkömeroÄŸlu ile üyelerinden Hüsamettin Özbilgin, oyçokluÄŸuyla alınan karara, “Oyun geçerli sayılabilmesi için öncelikle oy pusulasının ve hatta pusulanın konulduÄŸu zarfın yasanın tarifine uygun ve muteber olması gerekmektedir” gerekçesiyle karşı çıktı.