Washington Emniyet Müdürü: Erdoğan’ın korumaları ABD’ye gelirlerse tutuklanacaklar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ABD ziyareti sırasında, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önündeki göstericilere müdahale ile ilgili açıklama yapıldı. Washington emniyetinden yapılan açıklamada, Türkiye heyetindeki güvenlik görevlileri dahil 16 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldığını belirtildi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham şunları söyledi:

“Türk korumaların barışçıl gösteri yapanlara saldırdığını keşfettik. Olaya karıştığı tespit edilen 16 kişi hakkında yakalama kararı çıkardık. 2’si Kanada, 2’si ABD geri kalanlar Türk vatandaşı. Erdoğan’ın korumaları ABD’ye geri gelirlerse tutuklanacaklar. Bu kesin bir karardır. 28 yıllık polislik kariyerimde Erdoğan’ın korumalarının yaptığı gibi bir saldırı görmedim.”

 

2 kişi tutuklandı

Erdoğan’ın geçen ayki Washington ziyareti sırasında Türk büyükelçinin konutunun dışında yaşanan kavgaya karışmakla suçlanan iki Türk, Amerikan polisince tutuklandı.

Washington Emniyeti tarafından yapılan kısa açıklamada, Sinan Narin‘in başkente komşu Virginia eyaletinde, Eyüp Yıldırım‘ın da New Jersey eyaletinde tutuklandığı bildirildi. İki Türk de ağırlaşmış ceza gerektiren saldırı suçlarından yargılanacak. Yıldırım önemli derecede yaralanmaya sebep vermekten de suçlanıyor. Washington Emniyeti tutuklanan bu kişilerle ilgili başka ayrıntı vermedi.

Bu kişilerin 16 Mayıs’taki kavgada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın destekçileri ya da göstericiler olup olmadığı da belirtilmedi.

Kavga Amerika ve Türkiye arasında gerginliğe yol açtı. Washington, Türk korumaların kavgadaki rolünü “derin bir şekilde rahatsız edici” diye tanımlamıştı. Washington Emniyet Müdürü, 11 kişinin yaralandığı olayı “barışçı göstericilere yönelik zalim saldırı” diye nitelemişti.

12 Türk güvenlik görevlisine de suç duyurusu

Öte yandan Associated Press haber ajansı, adını açıklamadığı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Washington polisinin olaya karıştığına inanılan 12 Türk güvenlikçi aleyhinde suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Bu güvenlikçilerden yedisi hakkında yapılacak suç duyurusu ağır nitelikli olacak.

Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham’ın bugün kent Belediye Başkanı Muriel Bowser’la birlikte tutuklamalar ve suç duyuruları hakkında bir açıklama yapacağı açıklandı.

Kavga Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın konutunun önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuta varışı sırasında yaşanmıştı. Erdoğan kavgadan önce Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump’la bir araya geldi.