Üniversite Öğrencilerinin Eğitimden Kopuşu: 615 Bin Öğrenci Neden Bıraktı?

empty chairs in theater

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in verdiği yanıta göre son 5 yılda 615 bin 791 üniversite öğrencisinin eğitimini yarıda bıraktığını ve 89 bin 706 öğrencinin kaydını dondurduğunu belirtti. Bülbül, bu durumu AKP iktidarının eğitimde yarattığı tahribatın bir sonucu olarak nitelendirerek, “AKP iktidarları, 22 yıldır eğitimde kaliteyi, üniversitelerin tarafsızlığını yerle bir etti. Çocuklarımızı ve gençlerimizi AKP’nin onları hapsetmek istediği karanlığa teslim etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bülbül, yaptığı açıklamada, üniversite öğrencilerinin özellikle ekonomik kriz, barınma sorunları ve gelecek kaygıları nedeniyle eğitimlerini bırakmak zorunda kaldıklarını belirtti. “Binbir hayalle üniversite tercihi yapan öğrenciler, üniversitede gelecek göremiyor. Okulu bırakan ya da kaydını donduran öğrencilerin sayısı yıllar içinde artarak devam ediyor” diyen Bülbül, bu duruma ilişkin Bakan Tekin’in verdiği yanıtı “kahredici” olarak nitelendirdi. Verilere göre, her yıl 100 binden fazla öğrenci üniversiteden ayrılırken, on binlerce öğrenci de kaydını dondurmak zorunda kalıyor.

Bülbül, açıklamasında şunları kaydetti:

“Eğitim, milletimizin geleceği için vazgeçilmez bir unsurdur. Ancak AKP, yıllardır eğitim sistemini zayıflatarak gençlerimizi karanlığa sürüklüyor. Ekonomik buhran ve barınma sorunları nedeniyle öğrenciler eğitimden kopuyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak eğitim mücadelesi vermeye devam edecek, gençlerimizi bu karanlığa teslim etmeyeceğiz.”

Süleyman Bülbül

CHP’li vekil, üniversite eğitiminin bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak, öğrencilerin ekonomik ve sosyal nedenlerle bu haktan mahrum bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Eğitim kalitesinin düşmesinin ve büyükşehirlerde yaşamanın zorluklarının da öğrencilerin eğitime erişimini zorlaştırdığını dile getiren Bülbül, Türkiye’nin eğitimde ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu ifade etti.