ABD’de toplu silahlı ÅŸiddet olayları 2023’te artarak 657’ye yükseldi

ABD Silahlı Åžiddet ArÅŸivi’nin verilerine göre, 2023 yılında ülkede gerçekleÅŸen toplu silahlı saldırı sayısı bir önceki yıla göre artarak, 657’ye çıktı. Bu rakam, 2022’de rapor edilen saldırı sayısını (646) geride bıraktı.

2023 yılında gerçekleşen en ölümcül toplu silahlı saldırı, Ekim ayında Maine eyaletinin Lewiston kentinde yaşandı. Bu saldırıda 18 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı.

GVA kayıtlarında 2023’teki tüm silahlı saldırılarda, toplam 42 bin 988 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi, 36 bin 366 kiÅŸinin de yaralandığı bilgisi yer aldı.

Ãœlkedeki silahlı ÅŸiddet olaylarını 7 binden fazla kaynaktan günlük olarak derleyen GVA’ya göre, 2023’te gerçekleÅŸen her türlü silahlı saldırı olaylarında ölen ve yaralanan toplam polis sayısı da bir önceki yıla göre 20 artış göstererek 368’e yükseldi.

Silah Åžiddeti ArÅŸivi, “toplu silahlı saldırı” tanımlamasında Federal SoruÅŸturma Bürosu’nun (FBI) kriterlerini baz alıyor. Buna göre tek bir olayda saldırgan haricinde en az 4 kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi veya yaralandığı silahlı saldırılar “toplu silahlı saldırı” olarak deÄŸerlendiriliyor. Bu tanımlamaya kar amaçlı suç faaliyetleri, bireysel husumet veya çete olayları, aile cinayetleri ve benzeri ÅŸiddet içerikli olaylar dahil edilmiyor.

ABD’de toplu silahlı ÅŸiddet olayları, son yıllarda giderek artıyor. Bu durum, ülkedeki silah kontrolü tartışmalarını da alevlendiriyor. Silah kontrol karşıtları, silahların suçluların eline geçmesini önlemek için daha sıkı önlemler alınması gerektiÄŸini savunurken, silah kontrol yanlıları ise silah sahipliÄŸinin kısıtlanması gerektiÄŸini savunuyor.

ABD’de silah kontrolü konusunda somut bir adım atılabilmesi için Kongre’de iki partinin de desteÄŸinin alınması gerekiyor. Ancak bu konudaki görüş ayrılıkları nedeniyle, Kongre’de silah kontrolü konusunda bir yasa çıkarılması ÅŸu an için zor görünüyor.