Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Fosil Yakıt Çağının Sona Ermekte Olduğunu Duyurdu

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), fosil yakıtların sonunun yaklaÅŸtığını ilan etti. Ajans, yeÅŸil enerjiye yatırımın artması, elektrikli araçların yaygınlaÅŸması ve Çin’in kömürden uzaklaÅŸması gibi faktörlerin fosil yakıt talebini azaltacağını öngördü.

IEA Direktörü Fatih Birol, “Fosil yakıtlara olan talep önümüzdeki yıllarda zirve yapacak ve sonra düşecek.” dedi. “Bu, yeni iklim politikalarına ihtiyaç duymadan, sadece mevcut düzenlemelerle bile gerçekleÅŸecek. Fosil yakıt üretiminin zirvesi, birkaç yıl önce tahmin edilenden çok daha erken gelecek.”

Birol, bu geliÅŸmenin fosil yakıt çağının sona erdiÄŸini gösterdiÄŸini söyledi. Ancak bunun küresel ısınmayı durduracağı anlamına gelmediÄŸini de vurguladı. “Fosil yakıtların sona ermesi, küresel ısınmayı 1.5°C ile sınırlandırma hedefine ulaÅŸmamızı saÄŸlamayacak. Daha fazla eylem ve iÅŸbirliÄŸi gerekiyor.” diye ekledi.

Fosil yakıt talebindeki düşüşün nedenleri

IEA, fosil yakıt talebindeki düşüşün birçok nedeni olduğunu belirtti. Bunlardan biri, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımın artması oldu. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi, elektrik üretiminde giderek daha önemli bir rol oynuyor.

Bir diÄŸer neden de elektrikli araçların popülerliÄŸinin artması oldu. Elektrikli araçlar, petrol tüketimini azaltarak karbon emisyonlarını düşürüyor. IEA’ya göre, 2030 yılına kadar elektrikli araçların sayısı 300 milyonu aÅŸacak.

Bir baÅŸka önemli faktör de Çin’in enerji politikasında yaptığı deÄŸiÅŸiklik oldu. Çin, kömür kullanımını azaltmak ve yenilenebilir enerjiye, nükleer enerjiye ve hidrojen enerjisine geçmek için planlar yapıyor. Çin, dünyanın en büyük kömür tüketicisi ve ikinci büyük petrol ithalatçısı olduÄŸu için bu karar, fosil yakıt piyasasını etkiliyor. Çin, 2060 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor.

Son olarak, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi de Avrupa ülkelerini fosil yakıtlardan uzaklaÅŸtırmaya teÅŸvik etti. Avrupa ülkeleri, Rusya’ya olan bağımlılıklarını azaltmak ve enerji güvenliklerini saÄŸlamak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyor.

Fosil yakıtların sonu iyi haber mi?

IEA’nın raporu, fosil yakıtların sonunun geldiÄŸini duyurduÄŸu için çevreciler tarafından sevinçle karşılandı. Fosil yakıtlar, küresel ısınmanın ana nedeni olan sera gazlarının en büyük kaynağıdır. Fosil yakıtlardan vazgeçmek, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadele etmenin en önemli adımıdır.

Ancak IEA’nın raporu aynı zamanda uyarıcı bir mesaj da içeriyor. Fosil yakıtların sona ermesi tek başına yeterli deÄŸildir. Küresel ısınmayı 1.5°C ile sınırlandırmak için daha fazla çaba ve iÅŸbirliÄŸi gereklidir. IEA, ülkelerin emisyon azaltma hedeflerini artırmaları, enerji verimliliÄŸini iyileÅŸtirmeleri, karbon yakalama ve depolama teknolojilerini geliÅŸtirmeleri ve iklim finansmanını artırmaları çaÄŸrısında bulunuyor.

NHY/ Euronews, IEA’nın raporu