Uluslararası Af Örgütü, Rusya’yı Ukrayna’da savaş suçu işlemekle suçladı

Uluslararası Af Örgütü, yapılan kapsamlı araştırmaların Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında savaş suçu işlediğini gösterdiğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü, yapılan kapsamlı araştırmaların Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında savaş suçu işlediğini gösterdiğini açıkladı.

Örgüt bugün yayınladığı basın açıklamasında, “Rusya kuvvetlerinin Kiev’in kuzeybatısında işlenen bir dizi savaş suçu için adalet önüne çıkarılması gerektiğini” söyledi.

Bir süre önce bölgeye giderek incelemelerde bulunan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard “Rusya kuvvetleri tarafından işlendiğini belgelediğimiz suçlar arasında hem hukuka aykırı saldırılar hem de kasıtlı olarak sivillerin öldürmesi var” dedi.

Callamard, “Korkunç saldırılarda sevdikleri ölen ve Rusya kuvvetlerinin işgali nedeniyle hayatları sonsuza kadar değişen ailelerle tanıştık. Adalet taleplerini destekliyoruz ve Ukrayna makamlarını, Uluslararası Ceza Mahkemesini ve diğerlerini, gelecekteki savaş suçu yargılamalarını destekleyebilecek kanıtların korunmasını sağlamaya çağırıyoruz. Komuta zincirinin üst kademesindekiler de dahil olmak üzere tüm sorumluların adalete teslim edilmesi hayati önem taşıyor” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, Borodyanka’da, bir yerleşim yerinin tamamını yerle bir eden ve binlerce insanı evsiz bırakan orantısız ve gelişigüzel saldırılarda en az 40 sivilin öldürüldüğünü tespit etti.

Örgüt ayrıca Buça’da ve Kiev’in kuzeybatısında bulunan diğer birkaç kasaba ve köyde, Rusya kuvvetleri tarafından, çoğu açıkça yargısız infaz olan 22 hukuka aykırı öldürme vakasını belgeledi.

1 ve 2 Mart’ta, Rusya tarafından gerçekleştirilen bir dizi hava saldırısında, Kiev’in yaklaşık 60 kilometre kuzeybatısındaki Borodyanka kasabasında vurulan 8 binada en az 40 kişi öldü.

Uluslararası Af Örgütü, komşu kasaba ve köylerde, yargısız infazlar da dahil olmak üzere, hukuka aykırı öldürmelere ilişkin daha fazla kanıt ve tanıklık topladı. Bazı kurbanların elleri arkadan bağlıyken, bazılarının işkence edilerek öldürüldükleri belirlendi.