Uluslararası af örgütü FIFA Katar’daki göçmen işçilere 440 milyon dolar tazminat ödesin

Uluslararası Af Örgütü (AI) FIFA’dan Katar’da olimpiyat tesislerinin inşaatlarında çalışan göçmen işçilere tazminat ödemesini istedi.

Uluslararası Af Örgütü (AI) FIFA’dan Katar’da olimpiyat tesislerinin inşaatlarında çalışan yüzbinlerce göçmen işçiye insan hakları ihlal edildiği için en az 440 milyon dolar tazminat ödemesini istedi.

AI bugün yaptığı açıklamada, FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun “kapsamlı bir tazminat programı oluşturmak için Katar ile birlikte çalışmasını” talep etti.

Örgüt FIFA’nın 2022 dünya kupasını katar4a verdiği 2010 yılından buyana yüzbinlerce göçmen işçinin “hiçbir koruma önlemi alınmaksızın sürekli olarak insan haklarının ihlal edildiğini” belirtti.

AI Genel Sekreteri Agnes Callamard, Katar’ın insan hakları tarihi bilindiği için, FIFA’nın “turnuvayı Katar’a verdiğinde işçilerin karşılaşacağı açık riskleri bilmesi gerektiğini” kaydetti.

Koruyla ilgili yorumu sorulan FIFA “AI tarafından önerilen programı değerlendirdiklerini” belirtti.

Dünya kupası tesislerinin inşaatı sırasında yüzlerce işçi öldü.

Uluslararası Af Örgütü ve değir örgütlerin çalışmaları sonucunda katar 2017’de bir asgari ücret uygulamaya başladı, çalışma saatlerini kısalttı ve göçmen işçilerin iş değiştirme hatta ülkeden ayrılmak için işverenlerin iznini alma zorunluluğunu kısmen kaldırdı.

Çoğunluğu Güney Asya ülkelerinden gelen yabancı işçiler Katar’ın 2,8 milyonluk nüfusunun 2 milyonundan fazlasını oluşturuyor.