Türkiye’nin yaÅŸam maliyeti en yüksek kenti Bursa

Türkiye’nin yaÅŸam maliyeti en yüksek olan kentler sıralamasında daha sonra Antalya, Ankara ve EskiÅŸehir geliyor.

Dünyada yaÅŸam maliyeti en yüksek kent Bermuda’nın baÅŸkenti Hamilton, Türkiye’de ise Bursa.

YaÅŸam maliyetlerine yönelik veri ve araÅŸtırmalarıyla bilinen Numbeo’nun, yılın ilk yarısındaki yaÅŸam maliyeti en yüksek 500 kent sıralaması açıklandı.

Buna göre, yaÅŸam maliyeti en pahalı kenti Bermuda’nın baÅŸkenti Hamilton. Hamilton’daki genel yaÅŸam maliyeti hesaplamalarda baz alınan New York’tan yüzde 45, kira dahil yaÅŸam maliyeti i yüzde 22, market fiyatları yüzde 51 ve restoran fiyatları yüzde 43 daha yüksek.

YaÅŸam maliyeti yüksek kentler sıralamasında Hamilton’u Ä°sviçre’nin altı kenti izliyor. Bunlar sırasıyla Basel, Zurich, Zug, Lozan, Bern ve Cenevre.

Sekizinci sırada Hawai’nin baÅŸkenti Honolulu, dokuzuncu sırada ise ABD’nin California eyaletinin gözde tatil beldesi Santa Barbara yer alıyor.

Hesaplamalarda baz alınan New York kenti ise dünya sıralamasında onuncu.

Türkiye’de Bursa ilk sırada

Dünya sıralamasındaki 500 kent arasıda Türkiye’den altı kent yer alıyor.

Türkiye’nin yaÅŸam maliyeti en yüksek kenti sıralamasında tahminlerin ötesinde Bursa ilk sırada yer alıyor. Onu Ä°stanbul, Ä°zmir, Antalya, Ankara ve EskiÅŸehir izliyor.

Küresel sıralamada 386’ıncı pahalı kent olarak yer alan Bursa’nın genel yaÅŸam maliyeti endeksi yüzde 37,44. Bir baÅŸka deyiÅŸle hesaplamalarda baz alınan New York’tan yüzde 62,56 daha ucuz. Numbeo’nun hesaplamalarına göre, Bursa’da bir ailenin yaÅŸam maliyeti kira hariç aylık 30 bin lira, tek kiÅŸinin yaÅŸam maliyeti ise 8 bin 800 lira. Hesaplamalara göre, kira hariç tutulduÄŸunda, Bursa, Ankara’dan yüzde 31,85 daha pahalı

Ä°stanbul’da yaÅŸam

Türkiye’nin yaÅŸam maliyeti en yüksek olan ikinci kenti Ä°stanbul ise dünya sıralamasında 453 konumda.

Ä°stanbul’un genel yaÅŸam maliyeti endeksi yüzde 31,16, bir baÅŸka anlatımla hesaplamalarda baz alınan New York’tan yüzde 68,84 daha ucuz.

Numbeo’nun hesaplamalarına göre, Ä°stanbul’da bir ailenin yaÅŸam maliyeti kira hariç aylık yaklaşık 25 bin lira, tek kiÅŸinin yaÅŸam maliyeti ise 7 bin lira. Hesaplamalara göre, kira hariç tutulduÄŸunda, Ä°stanbul Ankara’dan yüzde 9,76 daha pahalı.

Ä°zmir’de yaÅŸam

Türkiye’nin yaÅŸam maliyeti en yüksek üçüncü kenti ise Ä°zmir ve dünya sıralamasında 465. sırada yer alıyor.

Ä°zmir’in genel yaÅŸam maliyeti endeksi yüzde 29,59, bir baÅŸka anlatımla hesaplamalarda baz alınan New York’tan yüzde 70,41 daha ucuz olduÄŸu anlamına geliyor.

Numbeo’nun hesaplamalarına göre, Ä°zmir’de bir ailenin yaÅŸam maliyeti kira hariç aylık 22 bin 500 lira, tek kiÅŸinin yaÅŸam maliyeti ise 6 bin 500 bin lira. Hesaplamalara göre, kira hariç tutulduÄŸunda, Ä°zmir Ankara’dan yüzde 4,23 daha pahalı.

Antalya ve Ankara peÅŸ peÅŸe

Türkiye’nin yaÅŸam maliyeti en yüksek olan kentler sıralamasında daha sonra Antalya, Ankara ve EskiÅŸehir geliyor. Dünya sıralamasında ise Antalya 473, Ankara 474 ve EskiÅŸehir 485. sırada yer alıyor.

Antalya’nın genel yaÅŸam maliyeti endeksi yüzde 28,43 ve New York’tan yüzde 71,57 daha ucuz. Numbeo’nun hesaplamalarına göre, Antalya’da bir ailenin yaÅŸam maliyeti kira hariç aylık 21 bin 300 lira, tek kiÅŸinin yaÅŸam maliyeti ise 6 bin 200 lira. Hesaplamalara göre, kira hariç tutulduÄŸunda, Antalya Ankara’dan yüzde 0,39 daha pahalı.

Ankara’nın genel yaÅŸam maliyeti endeksi yüzde 28,39 ve New York’tan yüzde 71,61 daha ucuz. Numbeo’nun hesaplamalarına göre, Ankara’da bir ailenin yaÅŸam maliyeti kira hariç aylık yaklaşık 22 bin lira, tek kiÅŸinin yaÅŸam maliyeti ise 6 bin 250 lira. Hesaplamalara göre, kira hariç tutulduÄŸunda, Ankara Ä°stanbul’dan yüzde 8,89 daha ucuz.

EskiÅŸehir genel yaÅŸam maliyeti endeksi yüzde 26,61 ve New York’tan yüzde 73,39 daha ucuz. Numbeo’nun hesaplamalarına göre, EskiÅŸehir’de bir ailenin yaÅŸam maliyeti kira hariç aylık yaklaşık 19 bin 200 lira, tek kiÅŸinin yaÅŸam maliyeti ise yaklaşık 5 bin 500 lira. Hesaplamalara göre, kira hariç tutulduÄŸunda, EskiÅŸehir, Ankara”dan yüzde 6,29 daha ucuz.

Başkentlerin sıralamadaki yeri

Bu arada, Numbeo’nun küresel sıralamasında ülkelerin baÅŸkentlerinden Beyrut (Lübnan) 13, Osla (Norveç) 15, Washington (ABD) 22, Londra (Ä°ngiltere) 41, Seul (Güney Kore) 44, Amsterdam (Hollanda) 72, Tokyo (Japonya) 88, Dublin (Ä°rlanda) 92 ve Paris (Fransa) 95’inci sırada yer alıyor.

Yaşam maliyeti hesaplaması

Numbeo’nun kentlerin yaÅŸam maliyetleri hesaplanmasında New York ÅŸehri baz alınıyor. Bu, New York için her endeksin 100 olması gerektiÄŸi anlamına geliyor. ÖrneÄŸin, baÅŸka bir ÅŸehrin kira endeksi 120 ise, bu, o ÅŸehirde ortalama olarak kiraların New York’tan yüzde 20 daha pahalı olduÄŸunu gösteriyor. Bir ÅŸehrin kira endeksi 70 ise, bu, o ÅŸehirde ortalama kiranın New York’tan yüzde 30 daha ucuz olduÄŸu anlamına geliyor.

Hesaplamalarda, kira, market fiyatları, restoranlardaki fiyatlar, yerel enerji maliyetleri gibi unsurlar dikkate alınıyor.