Türkiye’de 3 milyonu aÅŸkın engelli var

Ulusal Engelli Veri Sistemi’nde, AÄŸustos ayı itibarıyla saÄŸlık kurulu raporu almış olan 3 milyon 40 bin engelli vatandaÅŸ kayıtlı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir GöktaÅŸ, CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman’ın yazılı soru önergesini yanıtladı.

Engelli sağlık kurulu raporunun Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen hastahanelerden alındığını belirten Mahinur Özdemir Göktaş, şunları kaydetti:

“Bu baÄŸlamda; en güncel ve hizmet odaklı veriler idari kayıtlarla SaÄŸlık Bakanlığınca tutulmaktadır. Bakanlığımız ile SaÄŸlık Bakanlığı arasından imzalanan protokol ile Ulusal Engelli Veri Sistemi oluÅŸturulmuÅŸ olup. Engelliler için saÄŸlık kurulu raporu olan tüm bireylere iliÅŸkin verilere Ulusal Engelli Veri sisteminden ulaşılabilmektedir.

Ulusal Engelli Veri Sistemi’nde, AÄŸustos ayı itibarıyla SaÄŸlık Bakanlığı’nca yetkilendirilen hastanelerden saÄŸlık kurulu raporu almış olan 3 milyon 40 bin engelli vatandaşımız kayıtlıdır. Engellilere iliÅŸkin diÄŸer veriler ise Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜİK) web sayfasında yayımlanmaktadır.’

Mahinur Özdemir GöktaÅŸ, engelli vatandaÅŸların bakanlık hizmetlerinden ilgili mevzuat doÄŸrultusunda yararlandığını belirterek, “Yetkili bir saÄŸlık kuruluÅŸundan alınmış engelli saÄŸlık kurulu raporlarını geçerlilik süresi dahilinde kendi yenileme isteÄŸi dışında güncellenmesine gerek bulunmamaktadır” dedi.

Aylin Yaman, engelli vatandaşların haklarının takibi konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü ve rapor alım süreçlerinin, farklılaşan mevzuat nedeniyle engelliler için ciddi mağduriyetler yarattığı yönünde kendisine iletilen talepleri değerlendirerek konuyu bir soru önergesi ile ilgili Bakanlığa ilettiğini dile getirdi. (Ajans Bizim)