Oxfam Raporu: Dünyanın En Zengin Yüzde 10’u, Tüm Karbon Emisyonunun Yüzde 50’sinden Sorumlu

Oxfam ve Stockholm Çevre Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, dünyanın en zengin yüzde 10’luk kesiminin, tüm karbon emisyonunun yüzde 50’sinden sorumlu olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, bu kesimin karbon ayak izi, en yoksul yüzde 66’lık kesimin karbon ayak izinden daha yüksek.

Raporda, milyarderlerin sahip oldukları şirketler aracılığıyla fosil yakıtlar gibi çevreyi yoğun şekilde kirleten sektörlere yatırım yaptıkları vurgulandı. Bu yatırımların, iklim krizinin en kötü etkilerini çeken yoksul toplulukları daha da olumsuz etkilediği belirtildi.

Rapora göre, 140 bin dolardan fazla kazananların bulunduğu 77 milyon kişi (dünyanın en zengin yüzde 1’lik kısmı) 2019 yılında toplam karbondioksit emisyonlarının yüzde 16’sından sorumlu. Bu kesimin, genellikle iklim krizine maruz kalmadığı, klimalı ve lüks hayatlar yaşarken sadece 2019 yılında atmosfere 5.9 milyar ton karbondioksit saldığı belirtildi.

Raporda özellikle Amazon’un patronu Jeff Bezos, Rus oligark Roman Abramoviç, teknoloji milyarderleri Bill Gates, Larry Page ve Michael Dell, SpaceX’in ve X’in (eski Twitter) sahibi Elon Musk ve Meksikalı milyarder Carlos Slim’in emisyonlarına dikkat çekildi. Bu milyarderlerin yatları, özel jetleri, helikopterleri, malikaneleri ve yatırımları ile yol açtığı yıllık enerji emisyonu, neredeyse 17 milyon ton. Bu, 2.1 milyon evin yıllık emisyonundan daha yüksek.

Rapora göre, yüzde 1’lik kesimin dışındaki bir kişi, en zengin milyarderlerin bir yıllık karbon emisyonuna ancak 1500 yılda erişebilir.

Raporda, dünyanın yüzde 1’lik kesiminin emisyonlarının, önümüzdeki yıllarda 1.3 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açacak. Raporda, yüzde 1’in emisyonlarının yol açtığı sıcaklık artışının yükünü, açık havada ve aşırı hava koşullarında çalışmak zorunda kalan yoksulların, ötekileştirilenlerin, göçmenlerin, kadınların ve kız çocukların orantısız biçimde etkilediği vurgulandı.

Raporun Önerileri

Rapor, iklim krizine karşı mücadelede en zenginlerin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Raporda şu öneriler yer aldı:

Milyarderlerin sahip oldukları şirketlerin karbon emisyonlarını azaltmak için daha fazla adım atmaları sağlanmalı.

Milyarderlerin, iklim krizinin etkilerini en çok yaşayan topluluklara yardım için daha fazla kaynak ayırmaları teşvik edilmeli.

İklim krizine karşı mücadele için gerekli olan vergiler ve düzenlemeler, en zenginlere daha fazla yük bindirecek şekilde tasarlanmalı.

Rapor, iklim krizine karşı mücadelenin başarılı olması için, en zenginlerin de sorumluluk alması gerektiğinin altını çiziyor. Milyarderlerin sahip oldukları şirketlerin karbon emisyonlarını azaltmaları, iklim krizinin etkilerini en çok yaşayan topluluklara yardım için daha fazla kaynak ayırmaları ve iklim krizine karşı mücadele için gerekli olan vergiler ve düzenlemelerin en zenginlere daha fazla yük bindirecek şekilde tasarlanması, iklim krizine karşı mücadelede önemli adımlar olacak.

NHY/ BirGün