Türkiye Katar yakınlaÅŸması devam ediyor…

Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) ve bazı Arap ülkeleri Katar’a Körfez’i 800 gün boyunca kapadı. Bu politik hamlenin arkasındaki itici güç, Suudi Prens Muhammed bin Salman vardı. Boykotun sona ermesi için ileri sürülen ÅŸartların başında Katar’da 2016 yılında açılan Türk askeri üssünün kapatılması geliyor.

Katarlı Amir Tamim bin Hamad bu talebi ret etmekle kalmadı, sonbaharda ikinci bir Türk askeri üssünü Erdoğan ile açmaya hazırlanıyor.

Åžu anda Katar çölünde yaklaşık 3000 Türk askeri görev yapıyor. Gelecekte bu sayının 5.000’e kadar çıkması bekleniyor.

Ankara, Doha’nın bölgedeki en önemli ortağı

Türk ordusunun varlığının genişlemesiyle birlikte Doha ve Ankara Ortadoğu’ya açık sinyaller veriyor:

ErdoÄŸan, Türkiye’de azalan desteÄŸine ve ekonomik krize raÄŸmen, Türkiye’nin Orta DoÄŸu’daki etkisini artırma planları yapıyor. Körfez’de ABD, Ä°ran geriliminin giderek artmasından dolayı da bölgede bulunmak istiyor.

DiÄŸer yandan, Emir Tamim, Suudi Arabistan tarafından baÅŸlatılan ablukadan etkilemediÄŸini göstermekte kararlı. Riyad’ın talep ettiÄŸi gibi Doha merkezli haber kanalı Al Jazeera’yı kapatmak niyetinde deÄŸil ve ErdoÄŸan ile olan ittifakını pekiÅŸtirmekte kararlı.

2017 yılının Haziran ayında başlayan ablukadan bu yana, Katar ve Türkiye siyasi, ekonomik ve askeri işbirliklerini istikrarlı bir şekilde artırdı. Ankara, bölgedeki yalıtılmış körfez emirliğinin en önemli ortağı oldu.

Aralık 2017’de, her iki ordu Katar’da ortak bir komuta merkezi açtı. Aynı zamanda iki ülke, Somali ve Libya’da kader birliÄŸi yapıyor. Bu kriz bölgelerinde aktif yer alarak çeÅŸitli Ä°slami milisleri destekliyor. Ä°ki ülkenin birlikte gerçekleÅŸtirdiÄŸi askeri tatbikatlar de bu iÅŸ birliÄŸinin diÄŸer bir göstergesi.

Ayrıca, artan turizm gelirleri ve Katar’ın çok sayıda Türkiye de yapmış olduÄŸu yatırımları var. Ankara’ya göre, bu yılın ilk dört ayında 30.000’den fazla Katar vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti.

Fas ve Ãœrdün’deki hükümdarlar Suudi Arabistan’dan uzaklaşıyor

Suudi Prens Muhammed bin Salman, Ankara ve Doha hükümetlerini Müslüman KardeÅŸler örgütü ile ittifak içinde olmakla suçluyor. Bu ittifakın, mümkün olduÄŸu kadar çok sayıda Arap ülkesinde mevcut rejimleri devirmek, Ä°slami rejimler kurmaya çalışmakla suçluyor. Buna karşılık, Suudi Arabistan ve BirleÅŸik Arap EmirliÄŸi baskıcı Arap rejimlerine destek vererek Türkiye ve Katar’ın önünü kesmeye çalışıyor. ÖrneÄŸin Sudan’daki güç mücadelesinde orduya destekleyerek burada Türkiye’nin etkisini azaltmaya çalışıyorlar.

DiÄŸer yandan, birçok Arap hükümeti ErdoÄŸan ve Tamim’in dış politikası konusunda endiÅŸeli olduklarını saklamıyorlar. Ancak aynı zamanda, Katar karşıtlığı ile bilinen Suudi Perensin eylemlerinin yanlış olduÄŸunu da görüyor ve giderek Suudilerden uzaklaşıyorlar. Fas ve Ãœrdün kralları, Muhammed VI. ve Abdullah II, son aylarda Riyad’tan açıkça uzaklaÅŸtı.