Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu: 2023’de 438 kadın katledildi

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), 2023 yılında 438 kadının katledildiÄŸini açıkladı. TKDF’nin 2023 yılı kadın cinayetleri raporuna göre; kadınların 196’si ateÅŸli silahla, 86’sı kesici aletle, 36’sı yüksekten düşerek, 17’si boÄŸularak öldürüldü. Ayrıca, 103 kadının ölümü ‘şüpheli’ olarak kayıtlara geçti.

Rapora göre, 2023 yılında katledilen kadınların 180’i evli, 102’si bekar, 27’si boşanmış, 12’si dini nikahlı olduğu bilgisi yer aldı. Öldürülen kadınların 117’sinin medeni halinin bilinmediği belirtildi. Raporda, kadınları öldüren erkeklerden 7’sinin kimliği belirlenemediği ifade edildi. 135 kadının şüpheli, 29’u tanıdığı erkek, 14’ü kızının, kardeşinin ya da annesinin bağlantılı olduğu erkek, 69’u aile içinden, 69’u boşanma aşamasında olduğu erkek, 115’i ise ilişki yaşadığı erkekler tarafından öldürüldü.

Cinayet yöntemlerine bakıldığında, kadınların 196’si ateÅŸli silahla, 86’sı kesici aletle, 36’sı yüksekten düşerek, 17’si boÄŸularak öldürüldü. 103 kadının ölümü ise ‘şüpheli’ olarak kayıtlara geçti.

TKDF tarafından yapılan açıklamada, kadın cinayetlerinin artmasında toplumsal cinsiyet eÅŸitsizliÄŸi, eÄŸitim ve istihdam imkanlarındaki zorlukların etkili olduÄŸuna dikkat çekildi. Ayrıca, Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nin 2021 yılında tek imza ile yürürlükten kaldırılmasının, önleme, koruma, koÄŸuÅŸturma ve politika üzerine kurulu olan sözleÅŸmenin eksikliÄŸini ortaya çıkardığı belirtildi.

Şüpheli ölümler konusunda da açıklamada bulunan TKDF, kolluk tarafından adli tıp raporu ve saha araştırması ile bu ölümlerin incelenmeye başlandığı, bazı vakalarda şiddetin açığa çıktığı ifade edildi. Aile içi şiddetin sosyolojik boyutunu anlamak adına detaylı incelemeler yapılması ve erken yaş evlilik, eğitim, yoksulluk gibi konulardan elde edilecek verilerin önleyici politikalar için kullanılmasının önemi vurgulandı.

Açıklamada, kadın cinayetlerinin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin azaltılması için eğitimden başlayarak etkili politikaların hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi. Cezasızlık kararlarının bu sorunun derinleşmesine katkı sağladığı ve mekanizmaların eksikliklerinin giderilmesi adına bir seferberlik başlatılması çağrısı yapıldı.