Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı! Kılıçdaroğlu vaat etti Almanya’dan cevap gecikmedi…

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimin kazanılmasının ardından üç ay içerisinde Avrupa’ya vizesiz seyahat vaadini verdi. Almanya, Kılıçdaroğlu’nun vaadi üzerine açıklama yaptı.

14 Mayıs’taki seçimlere geri sayım devam ederken Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “AB’ye vizesiz seyahat” sözü, Almanya tarafından adeta onaylandı.

Türkler, AB üyesi ülkede iş bulup yerleşebilecek. Aslında tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler bunu yıllardır biliyor ama Ankara uygulamadığı için Türkler bu haklardan yararlanamıyor.

Turist olarak vizesiz seyahat için de, sadece “pasaportların biyometrik hale gelmesi, belge güvenliği, göç yönetimi, kamu düzeni ve güvenliği, temel haklar ile düzensiz göçmenlerin geri kabulü”nün onayı gerekiyor.

Ankara’nın bunu AB’yle oturup imzalaması durumunda vizesiz seyahat gerçekleşebilecek.

AB üyeliği ile ilgili açılmayan diğer başlıkların, “vizesiz seyahat” ile ilgisi bulunmuyor.

Almanya’dan gelen açıklama

Alman Hükümeti Göç ve Uyum Müsteşarlığı, yayınladığı bir duyuru ile, “Türkiye ile AB arasındaki ortaklık sözleşmesi gereği, Türk vatandaşları, AB üyesi ülkelerde işe girme hakkına sahiptir. Bu otomatik olarak oturma iznini ve aile birleşimini de birlikte getirir” açıklaması yaptı.

Sözcü’nün haberine göre; Türkiye ile AB arasında imzalanan 1963 tarihli Ortaklık Anlaşması, ardından gelen Ortaklık Konseyi kararları gereği, Türklerin Avrupa’ya vizesiz girebilmesi gerekiyordu. Ancak bu hak, yıllarca AB üyesi ülkeler tarafından engellendi.