Türk tarihçiliğinin duayeni Zafer Toprak hayatını kaybetti

Türk tarihçiliğinin önemli isimlerinden biri olan Prof. Dr. Zafer Toprak, 3 Haziran 2023 tarihinde 77 yaşında hayatını kaybetti.

Toprak, Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemine iliÅŸkin sosyo-ekonomik çalışmalarıyla tanınıyordu. BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Atatürk Ä°lkeleri ve Ä°nkılap Tarihi Enstitüsü’nün kurucu baÅŸkanı ve Tarih Vakfı’nın baÅŸkan yardımcısıydı. Ayrıca Darwin’den Dersim’e Cumhuriyet ve Antropoloji adlı eseriyle sosyal bilimler dalında Sedat Simavi Ödülü’ne layık görülmüştü.

Zafer Toprak, 1946 yılında Ä°stanbul’da doÄŸdu. Saint Joseph Fransız Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara Ãœniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümü’nden mezun oldu. Ardından Londra Ãœniversitesi’nde alan araÅŸtırmaları ve ekonomi alanlarında yüksek lisans ve doktora yaptı. 1981 yılında BoÄŸaziçi Ãœniversitesi’nde öğretim üyesi olarak göreve baÅŸladı. Ekonomi ve Toplum Tarihi profesörü olarak akademik kariyerini sürdürdü. Aynı üniversitede Atatürk Ä°lkeleri ve Ä°nkılap Tarihi Enstitüsü’nün kuruluÅŸunda önemli rol oynadı.

Zafer Toprak, Türkiye’de Millî Ä°ktisat, Türkiye’de Tarımsal Yapılar, Ä°ttihat ve Terakki ve Devletçilik, Atatürk – Kurucu Felsefenin Evrimi gibi pek çok kitap yazdı. Ayrıca Sümerbank, Akbank, Anadolu Sigorta gibi kurumların kurumsal tarihlerini kaleme aldı. Türkiye’de popülizm, kadın özgürlüğü, işçi sınıfı, antropoloji gibi konularda da önemli çalışmalar yaptı.

Zafer Toprak’ın ölüm haberini sosyal medyadan duyuran Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan, “Çok deÄŸerli bir hoca, dost ve yoldaÅŸtı” dedi. Toprak’ın ölüm nedenine iliÅŸkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Zafer Toprak’ın ardından Türk tarihçiliÄŸi büyük bir kayıp yaÅŸadı. Eserleriyle Türkiye’nin geçmiÅŸine ışık tutan Toprak’ın anısı saygıyla yaÅŸayacak.