TEİS Başkanı Nurten Saydan: 81 Önemli İlaç Depolarda Bulunmuyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, ülke genelinde yaşanan ilaç sıkıntısına dikkat çekti.

Saydan, yaptıkları çalışmanın sonuçlarına göre, parkinson, diyabet, kas gevşetici, astım gibi kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar başta olmak üzere, antibiyotikler, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler de dahil olmak üzere 81 önemli ilacın Sağlık Bakanlığı depolarında bulunmadığını açıkladı.

Son dönemde ilaç fiyatlarına yapılan zamın, gerçek durumu yansıtmadığını belirten Saydan, Avro kuru baz alındığında fiyatların artmasına rağmen gerçek kurun çok altında kaldığını vurguladı. Bu durumun, ilaç temini konusunda büyük zorluklara yol açtığını ifade eden Saydan, özellikle kronik hastalıkları olan bireylerin ilaçlarını temin edememesinin ciddi bir sağlık riski oluşturduğuna dikkat çekti.

Sağlıkta Tedarik Sorunu Artıyor

Özellikle pandemi sonrasında tüm dünyada artan tedarik sorunları ve maliyetler nedeniyle ilaç temininin giderek zorlaştığını belirten Saydan, bu durumun hastaların sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Eczanelerin raflarında gereken ilaçların bulunmamasının hem hastaları hem de eczaneleri olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Saydan, ilaç temini konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

Nurten Saydan, ekonomik gerçeklikle uyumlu olmayan ilaç fiyatlandırma sisteminin, ilaç temini konusunda ciddi sorunlara yol açtığını belirtti. Sağlıklı bir toplumu sürdürebilmek için ilaç fiyatlandırma sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Saydan, devletin ve halkın menfaatlerini gözeterek yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini dile getirdi.

NHY/ Cumhuriyet