Suudi Arabistan, petrol üretiminde kesintiye gitmesi ne anlama geliyor…

Suudi Arabistan, petrol üretiminde günlük 1 milyon varil ek kesintiye gitme kararı aldı. Bu kararın petrol fiyatlarına ve Türkiye’ye olası etkileri olacaktır.

Suudi Arabistan’ın Temmuz ayından itibaren üretimi günde 1 milyon varil daha azaltma kararı almasının ardından petrol fiyatları varil başına 1 dolar artış gösterdi. Brent ham petrol vadeli iÅŸlemleri 77,21 Dolar seviyesini görerek yükseliÅŸ yaÅŸadı. ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü de varil başına 72,81 Dolara yükseldi.

Suudi Arabistan’ın ek kesintisi, Petrol Ä°hraç Eden Ãœlkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı ülkelerinin bakanlar düzeyindeki toplantısında alınan karara ek bir karar oldu. OPEC+ olarak bilinen bu grup, dünya ham petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını karşılamaktadır ve 3,66 milyon varillik bir kesinti uygulamaktadır. Grup, üretim politikasına iliÅŸkin daha geniÅŸ bir anlaÅŸmaya vararak kesintileri 2024 yılı sonuna kadar uzatma kararı aldı.

Suudi Arabistan’ın ek kesintisinin Temmuz ayında piyasa açığını 3 milyon varilin üzerine çıkaracağı tahmin ediliyor. Bu durumun petrol fiyatlarını önümüzdeki haftalarda yükseltebileceÄŸi öngörülüyor. Goldman Sachs analistleri de petrol piyasalarında “ılımlı bir yükseliÅŸ” olduÄŸunu ve Aralık 2023 Brent fiyatlarının varil başına 1-6 dolar arasında artabileceÄŸini tahmin ediyor.

Suudi Arabistan’ın bu kararın petrol fiyatlarını yükselttiÄŸi ve Türkiye’nin 2023 bütçesini etkileyebileceÄŸi belirtiliyor. Petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye’nin enerji ithalat faturasını ve cari açığını artırabileceÄŸi, bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 3,5’ten yüzde 4’e çıkabileceÄŸi tahmin ediliyor.

Türkiye’nin 2023 bütçesinde gelirlerin 3,81 trilyon TL, giderlerin 4,47 trilyon TL olarak öngörüldüğü, faiz giderlerinin ise 565,6 milyar TL olacağı açıklandı. Türkiye’nin petrol fiyatlarındaki artışa karşı kısa vadede alabileceÄŸi bir önem de bulunmuyor…