Suriyeli muhaliflerden ÇavuÅŸoÄŸlu’na tepki: Esad ile anlaÅŸmayacağız

Suriyeli muhalifler, ÇavuÅŸoÄŸlu’nun “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir ÅŸekilde anlaÅŸtırmamız lazım” açıklamasının ardından protesto gösterileri baÅŸlattı

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, 13. Büyükelçiler Konferansı’nın son gününde kapanış konuÅŸması yaparak, gazetecilerin gündeme iliÅŸkin sorularını yanıtladı.

Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Belgrad’da düzenlenen BaÄŸlantısızlar Toplantısı’nda Suriye DışiÅŸleri Bakanı Faysal Mikdad ile ayaküstü “kısa bir sohbet” gerçekleÅŸtirdiÄŸini söyledi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Suriye’deki muhalifler ve Åžam hükümeti arasında bir uzlaşının olması gerektiÄŸini, aksi taktirde bir barışın saÄŸlanamayacağını ifade etti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir ÅŸekilde anlaÅŸtırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz, bunu hep söylüyoruz” dedi.

ÇAVUÅžOÄžLU’NUN AÇIKLAMALARINI PROTESTO ETTÄ°LER

Suriye’nin kuzeyindeki muhalifler, Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu’nun “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir ÅŸekilde anlaÅŸtırmamız lazım” açıklamasına sert tepki gösterdi.

Terör örgütü YPG/PKK’dan kurtarılan alanlarda dün gece sokaklara inen muhalifler, Türkiye’ye yönelik hakaret ve küfür içeren protesto eylemlerinde bulundular.

Muhalif göstericiler, özellikle İdlib, Azez, Cerablus ve Afrin gibi bölgelerde protesto yürüyüşleri düzenledi. Göstericiler, sokaklarda asılı Türk bayraklarını yakarak, Türk anıtlarını da tahrip ettiler.

Bazı askeri ve siyasi muhalif temsilciler de Türkiye’ye yönelik protesto eylemlerini ve hakaretleri kınadı, ancak ÇavuÅŸoÄŸlu’nun açıklamalarına tepki göstererek protesto ettiler.

‘CÄ°DDÄ°YET VE HASSASÄ°YETE DÄ°KKAT EDÄ°LMELÄ°’

Suriyeli askeri muhaliflerin siyasi büro ÅŸefi olarak bilinen Mustafa Secari, protestoların, ÇavuÅŸoÄŸlu’nun açıklamaları üzerine “beklenen bir tepki” olduÄŸunu söyledi.

Secari, ÇavuÅŸoÄŸlu’nun, Suriye halkının “duygularını ve hasasiyetini dikkate almayan” bir açıklama yaptığını ve açıklamalara “daha fazla özen ve dikkat gösterilmesi” gerektiÄŸini savundu.

Secari, “ÇavuÅŸoÄŸlu, terör örgütü FETÖ ya da PKK ile uzlaÅŸmayı kabul eder mi? Kesinlikle kabul etmez. Halkımız da bir milyon Suriye vatandaşını öldüren BeÅŸar Esad ile uzlaÅŸmayı kabul etmiyor” dedi.

Secari ayrıca, protestolar sırasında “bireysel olumsuz eylem ve davranışlardan çok üzgün olduklarını” belirterek, Türk halkından “içtenlikle özür dilediklerini” ifade etti.

DIŞİŞLERÄ° BAKANLIÄžI’NDAN AÇIKLAMA GELDÄ°

DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan da konuya iliÅŸkin bir açıklama geldi.

DışiÅŸleri Bakanlığı, “Türkiye’nin, Suriye ihtilafının başından beri ülkedeki krize halkın meÅŸru beklentileri doÄŸrultusunda çözüm bulunması için en çok çaba harcayan ülke olduÄŸunu” dile getirdi.

Bakanlık, “Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaÅŸlarıyla iÅŸbirliÄŸi içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doÄŸrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı saÄŸlamaya devam edecektir. Suriye halkıyla dayanışmamız sürecektir” açıklamasında bulundu.