“Suriye’deki Rusya güçleri komutanı SDG ile görüştü”

Associated Press haber ajansı, Suriye’deki Rusya güçlerinin başındaki Çayko’nun Suriye Demokratik Güçleri komutanı Abdi ile görüştüğünü yazdı. Suriye basınına göre, Şam hükümeti de Kobanî sınırına askeri sevkiyat yapıyor.

Türkiye’nin kuzey Suriye’ye olası bir kara harekatının konuşulduğu günlerde, ABD’nin Associated Press haber ajansı, Suriye’deki Rusya güçlerinin başındaki Aleksandr Çayko’nun Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi ile görüştüğünü yazdı.

Ajansın haberine göre, Türkiye’nin olası kara harekatı ile ilgili olarak pazar günü (27 Kasım) Haseke kentinde gerçekleştirildiği ifade edilen görüşmeyi SDG Sözcüsü Siyamend Ali de doğruladı.

Siyamend Ali görüşmenin içeriğiyle ilgili detay vermezken, Lübnan merkezli El Mayadin televizyon kanalı, görüşmede “sınır bölgesindeki gerginliği” ve “Türkiye’nin yeni bir kara operasyonu gerçekleştirmesinin önüne geçilmesi” için neler yapılabileceğinin ele aldığını kaydetti.

Rûdaw haber sitesinin El Mayadin’den aktardığına göre, Rusya güçleri komutanı Çayko Suriye-Türkiye sınırında 30 kilometre derinliğe kadar Şam hükümetine bağlı güçlerin yerleştirilmesini önerdi.

Bir başka SDG sözcüsü Aram Hanna ise El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, Rusya tarafının bu görüşmede Türkiye tarafının şartlarını ilettiğini bildirdi. Söz konusu şartlar hakkında ayrıntı vermeyen Hanna, “Türkiye’nin tüm taleplerini reddettiklerini” söyledi.

“Suriye ordusundan Kobanî sınırına sevkiyat”

Öte yandan, Suriye’de Şam hükümetine yakın medya kuruluşları, Türkiye’nin 19 Kasım’da kuzey Suriye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarına hava harekatı başlatmasının ardından Şam hükümetinin Kobanî’ye “daha fazla güç konuşlandırmaya başladığını” yazdı.

Buna göre, ordu 20 tank, askeri araç, lojistik ve toplardan oluşan bir konvoyu Kobanî’nin sınır köylerine gönderdi.

Beyaz Saray: ABD’lilerin hayatını riske atmayın
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby de dün (28 Kasım) günlük basın brifinginde Türkiye’nin kuzey Suriye’ye olası bir kara harekatı ile ilgili açıklama yapmış, kuzey Suriye’de “ABD’lilerin hayatını riske atacak bir eylem görmek istemiyoruz” demişti.

Kirby, konuyla ilgili bir soruyu şöyle yanıtlamıştı:

“Türkiye terör saldırılarına maruz kaldı. Ancak özellikle Suriye içinde daha çok ölüme, daha çok masumun ölmesine yol açacak ya da bizim IŞİD ile mücadele çabalarımıza zarar verecek bir eylem görmek istemiyoruz.

“Bizim Suriye’de IŞİD ile mücadele eden askerlerimiz var. Suriye’de Türkiye ya da başka bir ülke tarafından ABD’lilerin hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. ABD askerleri burada sahada ve SDG’ye [Suriye Demokratik Güçleri] destek veriyor.”