Suriye’deki Dürzilerin Htş’ye Başlattığı Federalizm Talepleri

Suriye’nin önemli dini azınlıklarından Dürziler, Heyet Tahrir Şam’a (HTŞ) karşı sert bir açıklama yaparak federalizm çağrısında bulundu. HTŞ’nin lideri Ebu Muhammed el-Colani’yi hedef alan açıklamada, “terörizm ve aşırılıkla bağlantılı şahsiyetlerle iş birliği yapmanın ulusal duruşa zarar verdiği” ifade edildi.

Dürzi toplumu adına yapılan açıklamada, federalizm projesinin Suriyelilerin haklarını güvence altına almayı amaçladığı vurgulandı. Açıklamada, “Federalizm talebimiz, tüm Suriyelilerin haklarını korumayı hedefleyen bir mücadeledir. Bu, ne dış güçlerin çıkarlarına hizmet etmek için bir araçtır ne de baskıcı bir merkezi yönetimi yeniden dayatma girişimidir” denildi.

HTŞ ve Colani’ye Tepki

HTŞ lideri Colani’nin bölgedeki faaliyetlerine karşı çıkan açıklamada, Colani’ye yakın isimlerin Süveyda’da halkın siyasi tutumlarını etkilemek için 500 bin dolar harcadığı iddia edildi. Dürzi toplumu, bu girişimlerin Süveyda’yı uluslararası çatışmaların bir parçası haline getirebileceği endişesini dile getirdi.

“Colani gibi terörizmle bağlantılı şahıslarla iş birliği yapmak, halkımızın ulusal duruşunu ve meşru mücadelesini tehlikeye atmaktadır” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, HTŞ ile herhangi bir iş birliğinin reddedildiği belirtildi.

“Yeni Bir Anayasa Şart”

Suriye’nin geleceği için adil bir anayasanın şart olduğu vurgulanan açıklamada, yeni anayasanın tüm mezheplerin ve grupların haklarını garanti altına alması gerektiği ifade edildi. Süveyda halkı, ulusal kazanımları korumak için birlik çağrısında bulundu.

“Bizler, Sultan Baha el-Atraş’ın mirasını taşıyan Süveyda ve Cebel el-Dürüz halkı olarak, aşırıcı güçlerle yapılan herhangi bir anlaşmayı ulusal beklentilerimize ihanet olarak görüyoruz” denilen açıklamada, terörist grupların bölgede etkili olmasına izin verilmeyeceği belirtildi.

HTŞ’nin Katliam Geçmişi

Dürziler, Suriye iç savaşında birçok katliama maruz kalmıştı. HTŞ’nin selefi olan Nusra Cephesi, 2015 yılında İdlib’de en az 20 Dürzi’yi, 2013 yılında ise Şam kırsalındaki Adra kasabasında 15 Alevi ve Dürzi sivili katletmişti.

Son olarak, bir HTŞ heyetinin Dürzi toplumunun ruhani lideri Şeyh Hikmet el-Hicri ile görüşmek üzere Süveyda’yı ziyaret ettiği öğrenildi. Ancak bu ziyaretin yerel halk üzerindeki etkisi belirsizliğini koruyor.