Süreyya Berfe, 80 yaşında aramızdan ayrıldı

Ä°zmir’de yaÅŸamını yitiren ÅŸair Süreyya Berfe, Türkçe ÅŸiirin önemli isimlerinden biriydi. Onun ÅŸiirleri, dilin sınırlarını zorlayan, imge ve ses zenginliÄŸiyle dolu, derin bir duyarlılık ve eleÅŸtirel bir bakış açısıyla yazılmıştı.

Süreyya Berfe, 1941 yılında Erzincan’da doÄŸdu. Ä°stanbul Ãœniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra, 1971 yılında yayımlanan ilk ÅŸiir kitabı “Gölgelerin Gölgesi” ile edebiyat dünyasına adım attı. Bu kitap, dönemin ÅŸiir anlayışına yeni bir soluk getirdi. Åžiirlerinde gündelik hayatın sıradan detaylarını, tarihsel ve toplumsal olayları, kiÅŸisel deneyimleri ve duyguları, özgün bir dille ve ustaca bir biçimle iÅŸledi.

Süreyya Berfe, şiirin yanı sıra eleştiri ve deneme de yazdı. Şiir üzerine yazdığı makalelerde, şiirin kuramsal ve estetik sorunlarını tartıştı. Şiirin dilini, biçimini, işlevini ve tarihsel gelişimini irdeledi. Şiirin toplumla ilişkisini ve siyasal duruşunu sorguladı. Şiirin özgürlük alanını savundu.

Süreyya Berfe, yaÅŸamının son yıllarında Ä°zmir’de yaÅŸadı. Burada da ÅŸiire katkısını sürdürdü. Ä°zmir Åžehir Tiyatrosu için yazdığı “Åžairin Ölümü” adlı oyunu sahnelendi. Ayrıca Ä°zmir’de düzenlenen ÅŸiir etkinliklerine katıldı, genç ÅŸairlere destek oldu.

Süreyya Berfe’yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Onun ÅŸiirleri, Türkçe ÅŸiirin en deÄŸerli miraslarından biridir. Onun ÅŸiirleri, bize dilimizin gücünü ve güzelliÄŸini gösterdi. Onun ÅŸiirleri, bize hayatın anlamını ve deÄŸerini hatırlattı. Onun ÅŸiirleri, bize ÅŸiirin ne olduÄŸunu ve ne olabileceÄŸini öğretti.

Süreyya Berfe, şiiriyle Türkçe şiirin sınırlarını zorlayan, yeni bir soluk getiren bir şairdi. Şiirlerinde dilin gücünü ve güzelliğini, hayatın anlamını ve değerini, şiirin özgürlük alanını ustaca işledi. Şiirleriyle Türkçe şiire önemli katkılarda bulundu.

Berfe’nin Åžiirinden Bir Örnek

Gecenin İçi

Gecenin içi
Bir aynanın içi gibi
Her şeyin yansıdığı
Her şeyin ters döndüğü

Bir ışık süzülüyor
Aynanın içinden
Bir gölge beliriyor
Aynanın içinden

Gölgenin içi
Bir rüyanın içi gibi
Her şeyin mümkün olduğu
Her şeyin gerçek olduğu

Gölgenin içinde
Bir ses duyuluyor
Bir şarkı söyleniyor
Gölgenin içinde

Şarkının sözleri
Bir ağıt gibi
Bir sevda şarkısı gibi
Bir ölüm şarkısı gibi

Şarkının sözleri
Yüreklerimizi yakıyor
Gözlerimizi yaşartıyor
Gecenin içinde