Sevgi Soysal’ın yaşamı sahnede

“Londra’da, Ankara’da, İstanbul’da ya da Zap Suyu’nun yanı başında, nerede olursa olsun, kadınları birbirine ortak eden tek bir şey vardır: Hayat. Sevgi Soysal’ın hayatı da böyleydi. Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Soysal, yaşadığı dönemin toplumsal ve siyasal sorunlarına duyarlı, cesur ve özgür bir kadındı. Eserleriyle hem eleştirdiği hem de sevdiği ülkesinin gerçeklerini yansıttı. Şimdi ise onun hayatı ve eserleri sahneye taşınıyor.

“Sevgi Soysal’ın Hayatı” adlı oyun, yazarın doğumunun 80. yılında, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. Cumhuriyet gazetesinden Özgür Ulusoy’un haberine göre, oyunun yönetmeni ve yazarı olan Ayşe Emel Mesci, Soysal’ın hayatını ve eserlerini araştırarak bir senaryo oluşturmuş. Oyun, Soysal’ın çocukluğundan ölümüne kadar geçen süreyi kapsıyor. Oyunun başrolünde ise usta oyuncu Ayça Varlıer yer alıyor. Varlıer, Soysal’ın hem kişiliğini hem de yazdığı karakterleri canlandırarak izleyiciye bir edebiyat şöleni sunuyor.

Oyun, Soysal’ın hayatının dönüm noktalarını anlatırken, onun eserlerinden de alıntılar yapıyor. Soysal’ın romanlarından Yürümek, Yenişehir’de Bir Öğle Vakti, Tante Rosa ve Hoş Geldin Ölüm gibi eserlerden kesitler sunuluyor. Oyun, aynı zamanda Soysal’ın yaşadığı dönemin tarihsel arka planını da gözler önüne seriyor. 1960-1980 arası Türkiye’nin siyasi ve sosyal gelişmeleri, oyunun sahne tasarımında yer alan fotoğraf ve videolarla izleyiciye aktarılıyor.

Oyunun yönetmeni Mesci, Sevgi Soysal’ın hayatını sahneye taşıma fikrinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor: “Sevgi Soysal’ın eserlerini okuduğumda çok etkilendim. Onun yazdığı kadın karakterleri çok gerçekçi ve güçlü buldum. Onun hayatını araştırdığımda ise onun da yazdığı gibi bir kadın olduğunu gördüm. Hem yaşadığı döneme hem de bugüne ışık tutan bir yazardı. Onun hayatını sahneye taşıyarak onu daha geniş kitlelere tanıtmak istedim.”

Oyunun başrol oyuncusu Varlıer ise Sevgi Soysal’ı canlandırmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu söylüyor. “Sevgi Soysal benim için çok değerli bir yazar. Onun eserlerini okuduğumda kendimi buldum. Onun hayatına girdikçe de ona daha çok hayran kaldım. Onu canlandırırken hem çok zorlandım hem de çok keyif aldım. Onun ruhunu yakalamaya çalıştım. Umarım izleyiciler de onu seveceklerdir.”

“Sevgi Soysal’ın Hayatı” oyunu, Ankara Devlet Tiyatrosu Küçük Sahne’de 20 Ocak-20 Şubat tarihleri arasında perşembe, cuma ve cumartesi günleri saat 20:00’de izlenebilir.