Selvi Kılıçdaroğlu: Ben Dersimliyim

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun Ankara‘dan İstanbul‘a yaptığı ‘Adalet‘ yürüyüşünde eÅŸi Selvi KılıçdaroÄŸlu hiç yanından ayrılmadı. Selvi KılıçdaroÄŸlu, hem yürüyüş hem de eÅŸi  KılıçdaroÄŸlu’na iliÅŸkin önemli deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Artı Gerçek’ten Dilek Gül’ün sorularını yanıtlayan Selvi KılıçdaroÄŸlu, Kemal KılıçdaroÄŸlu‘nun eÅŸi olarak var olmayı ve anılmayı sevmediÄŸini söyledi. KılıçdaroÄŸlu, ‘Kadının erkek üzerinden var edilmesini sevmiyorum, biz kadınlar bir bireyiz, onun annesi, bunun babası olarak anılmak istemiyoruz. Ben Selvi KılıçdaroÄŸlu’yum, kendi düşüncelerim var. Kemal Bey ile aynı düşündüğüm noktalar var ama farklı düşündüğüm durumlar da çok fazla” diyor.

DiÄŸer siyasi parti liderlerinin eÅŸlerinden farklı Selvi KılıçdaroÄŸlu… Basınla arası mesafeli… Nedenini soruyoruz, gülüyor: Tercihim bu yönde, çok fazla önde olmak istemiyorum, benim de görüşlerim var ama ben siyasetçi deÄŸilim. Öne çıkıp konuÅŸmayı tercih etmiyorum ama yeri gelince çok açık ÅŸekilde tüm eleÅŸtirileri göğüsleyerek kendi düşüncelerimi söylemekten çekinmem.”

Ben Dersimliyim

Siyasete merakının ne zaman baÅŸladığını sorunca “Ben Dersimliyim” diye giriyor söze: BulunduÄŸum coÄŸrafya nedeniyle siyasete ilgimin olmaması gibi bir ÅŸey söz konusu deÄŸil, Dersim’den beÅŸ yaşında çıktık Ankara’ya geldik. Farklı bir dil konuÅŸuyoruz, anadilimiz Zazaca sonuçta. Dil farklı, ÅŸehir farklı, çok büyük olmasa da zorluklar yaÅŸadık. Annem Türkçe’yi benimle öğrendi. Ama en çok düşündüren ve ÅŸaşırtan aynı memlekette yaÅŸamamıza raÄŸmen birbirimizi tanımadığımızı gördüm. Bu yaşımda hala Türkiye’nin ÅŸehirlerini dolaÅŸtıkça gördüğüm farklılıklar, etnik kimlikler ÅŸaşırtır, ki ben Dersim bölgesinden geliyorum.’’

“Hepimiz kardeÅŸiz” söyleminin Türkiye’de ne kadar yaygın olduÄŸunu hatırlatıyorum, devam ediyor Selvi KılıçdaroÄŸlu: Ama birbirimizi tanımıyoruz, batıdaki doÄŸudakini güneydeki kuzeydekini tanımıyor, farklı anlatılmış haliyle, ‘hepimiz kardeÅŸiz’ cümlesi havada kalıyor. Biz bu coÄŸrafyada birbirimizi tanımıyoruz. Sebebi siyaset ve bizi idare edenler.’”

Ben sokağın nabzını daha iyi biliyorum
Biraz siyaset biraz Türkiye diyince konu Adalet Yürüşü’ne geliyor. Selvi KılıçdaroÄŸlu’na göre Enis BerberoÄŸlu’nun tutuklanması son noktaydı ama yürüyüş BerberoÄŸlu’nun ÅŸahsına yapılan bir yürüyüş deÄŸil. Nedenini de şöyle anlatıyor: “BerberoÄŸlu’ndan önce HDP’li vekiller, gazeteciler içerde BerberoÄŸlu’nun tutuklanması fitili ateÅŸledi. Aslına bakarsanız, insanların yılgınlığı var, biÅŸey bekliyorlardı. Ä°nsanların umuda ihtiyacı var ki ben Kemal Bey’den daha çok sokakta olduÄŸum için insanların yılgınlığına, beklentilerine yakından tanık oluyorum. O nedenle bu yürüyüş iyi de oldu, bu katılımı bekliyordum çünkü insanlar bir ışık bekliyordu, o nedenle bu katılım beni ÅŸaşırtmadı. Ä°nsanlar beklentisi olmadan, inanarak yürüyorlar. Bir korku yaratılmak isteniyor bomba patlayacak, saldırı olacak deniliyor ama buna raÄŸmen katılım artıyor. Bu kötü ÅŸeyler olmaz demiyorum, garantisi yok ama insanlar göze alarak yürüyor.’”

‘7 Haziran’dan sonra çok ÅŸey yaÅŸadık, GüneydoÄŸu’da ikinci seçime girerken ne olduÄŸunu, niçin olduÄŸunu tam anlayamadığımız ÅŸeyler oldu, HDP güzel bir baÅŸarı yakalamıştı ama geldiÄŸimiz nokta böyle. Birçok anlaşılmaz nokta var, ama herhalde hükümetin kendi tercihiydi, kendilerine göre hesapları vardı. Orda evler boÅŸaltıldı, insanlar çok zor günler yaÅŸadı hepimiz de buna ÅŸahit olduk. Türkiye’nin batısı çok fazla bilgi sahibi deÄŸildi, bu yönde eleÅŸtiriler de geliyordu. Ama ben kalben bölündüğümüzü düşünmüyorum.”

CHP böyle davranmayabilirdi
Konuyu CHP’nin dokunulmazlıklar konusundaki tavrına getiriyorum. CHP’nin tavrı yanlış mıydı? Bu konuda CHP’den taraf mısınız yoksa muhalif mi? Biraz zorlanıyor ama yanıtsız bırakmıyor. “Gerek yoktu, nasılsa MHP ve AK Parti oyları yetiyordu ama kanunla çıkartmak istediler. CHP böyle davranmayabilirdi.’’

‘Bu konudaki tavrınızı, eleÅŸtirinizi Kemal Bey’le paylaÅŸtınız mı? diyince “Anladınız siz” diyerek gülümsüyor: “Görüşlerimi ve yanlış gördüğüm herÅŸeyi paylaşırım, hatta çocuklarım bana ‘müzmin muhalif’ der.

Herkes için yürüyüyoruz

Yürüyüşe yönelik eleÅŸtirileri de doÄŸal karşılıyor Selvi KılıçdaroÄŸlu: “Kaç gündür duyuyoruz, hakkınız olan bir yürüyüş için ‘müsaade ettik, izin verdik‘ açıklamaları yapılıyor. Sanki bir lütufmuÅŸ gibi… Åžaşırmıyorum ama ÅŸu bir gerçek; buranın siyasetle alakası yok, her ne kadar ısrarla iliÅŸkilendirilmeye çalışılsa da…”

Merak edilen yürüyüşün nereye varacağını sorduÄŸumuzda, “Ben de bilmiyorum ama dileÄŸimiz bunun devamlılığının olması, umudun sürmesi, çok üzücü ÅŸeyler yaşıyoruz ve görüyoruz, mesela KHK ile görevden uzaklaÅŸtırıldıktan sona baÅŸlattıkları açlık grevini cezaevinde de sürdüren akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın durumlarının kötüleÅŸtiÄŸini öğrendim, üzülüyorum. Ä°nsan bazen biÅŸey diyemiyor artık, bu yüzden yürüyoruz, herkes için adalet diyoruz, hapistekiler için de dışardakiler için de.”

Kaynak: Artı Gerçek