“Savaşı durduralım, barışı kazanalım!”

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, 1 Eylül sebebiyle bir yazılı açıklama yayımladı.

Açıklama şöyleydi:

1 Eylül Barış gününe Türkiye’de, Ortadoğu’da ve dünyada kanlı savaş ve çatışmalarla giriyoruz.

Filistinlilere karşı İsrail devletinin saldırı ve tutuklamaları devam ediyor. Gazze’ye karşı sürdürülen İsrail ablukası da devam ediyor, geçen yıl İsrail saldırıları sonucu yerle bir olan Gazze’de insanlar zorlukla yaşam mücadelesi veriyor.

Irak’ta ve Suriye’de kan dökmeye devam eden IŞİD örgütü, sivil halka karşı katliamlarını sürdürüyor. IŞİD terörünü bahane eden ABD ise Irak ve Suriye topraklarını bombalamaya devam ediyor.

Türkiye hükümeti IŞİD saldırılarını bahane ederek Suriye’de kendi kontrolünde bir bölge oluşturmak üzere ABD ile anlaştı, karşılığında İncirlik üssünü ABD savaş uçaklarının kullanımına açtı. Yakın bir zamanda Türkiye savaş uçaklarının Suriye’deki ABD bombalamalarına katılacağı açıklandı. Suriye ve Irak’ın kapsaya yeni bir sınır ötesi müdahale tezkeresi meclis gündeminde.

Suriye’de Esad diktatörlüğü halkını öldürmeye devam ediyor. Devam eden bu iç savaş insanlık düşmanı IŞİD örgütünün varlığını devam ettirmesinin ana kaynaklarından birisidir.

Türkiye’de barınmaya çalışan iki milyona yakın Suriyeli mülteciye karşı, ırkçı saldırılar gerçekleşiyor. Hükümet ise mültecilerin uluslar arası anlaşmalardan doğan haklarını tanımamak için onlara “misafir” demeye devam ediyor.

Asya ve Afrika’da yaşanan savaşlardan, olumsuz yaşam koşullarından kaçan yüz binlerce mülteci, en ilkel araçlarla denizden ve sınırlardan geçerek Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışıyor. Son bir yılda bu ölüm kalım yolculuklarında Akdeniz’i ve Ege’yi geçmeye çalışan 500 bin mülteciden 5 bini denizlerde veya kamyon kasalarında boğularak can verdi. Sağ olarak Avrupa’ya ulaşabilenler ise güvenlik kuvvetlerinin şiddetine maruz kalıyorlar. 21. Yüzyılda bir insanlık dramı yaşanıyor.

Ukrayna’da iki yıldır çatışmalar devam ediyor. Libya’da ve Yemen’de silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. Afganistan’da işgal devam ediyor. Barış halkların özlemi ama Mısır’dan Irak’a, Suriye’den Ukrayna’ya çatışmalar ve katliamlar devam ediyor.

Türkiye’de Kürt sorununda üç yıldır sağlanan çatışmasızlık ve barış ortamı sona erdi, savaş yeniden başladı. Bir ayda yüzlerce insan öldü, 3 bin kişi gözaltına alındı. AKP iktidarının süreci ilerletmede, yol haritasına uygun demokratikleşme adımlarını atmada başarısız olmasından sonra bir de 7 Haziran seçimleri sonuçlarına saygı göstermeyen kesimlerin şiddeti bir siyasal araç olarak görme anlayışı savaşı tırmandırdı.

Yıllardır tüm savaşlara karşı çıkan barış aktivistleri olarak bir kez daha çağrı yapıyoruz:

  • Silahlar sussun. Kürt sorununun kalıcı bir şekilde çözülmesi için Kürt halkının hakları tanınsın.

  • Savaşı kimin çıkarttığına bakmaksızın nasıl durdurulacağını ve barışın nasıl sağlanacağını konuşalım.

  • Siyaseti silah ve şiddete dayalı güç olarak gören anlayışlara son verelim.

  • Sığınmacılar misafirimizdir. Sığınmacılara yapılan ırkçı saldırılara karşı tedbir alınsın.

  • Türkiye devleti sivil halklara insani yardım yapmak için her türlü imkanlarını kullansın. Türkiye sınırları, savaştan kaçan sivillere açılsın, savaş mağdurlarına mülteci statüsü verilsin, insanca yaşam koşulları sağlansın.

  • Her ne sebeple olursa olsun Suriye’ye askeri müdahalede bulunulmasın, Türkiye uçakları bu müdahale için kullanılmasın. Sınır ötesi müdahale tezkeresine hayır!

  • İncirlik üssünün ABD uçakları tarafından kullanılmasına izin verilmesin, İncirlik üssü kapatılsın.

Savaş yenilgidir, Türk ve Kürt halkları barış istiyor.

Savaşsız bir dünya mümkün.

Bugün 1 Eylül Barış günü. Savaş karşıtları, emek örgütleri, kadınlar, gençler barış talebiyle bir kez daha meydanlara çıkıyor. Bulunduğumuz her yerde barış için yükselen sese biz de sesimizi katıyoruz.

Tüm barış güçlerinin ve savaş karşıtı bireylerin katılımıyla oluşan Barış Bloku, 6 Eylül Pazar günü 16.00’da  ”Acil Barış, Acil Demokrasi” talebiyle Bakırköy halk pazarında buluşacak. Tüm savaş karşıtlarını barış buluşmasına davet ediyoruz.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu
Yürütme Kurulu
1 Eylül 2015