Rusya’ya yönelik protestolar

Dünyanın değişik merkezlerinde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonuna yönelik protestolar bugün de devam etti. 

Washington DC’den Paris’e, Tallinn‘den Tel Aviv‘e, dünyanın dört bir yanındaki insanlar iki gündür Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini protesto ediyorlar.

Estonya’nın başkentti Tallinn’de ülke tarihinin en kalabalık mitingi olarak nitelenen eylemde Devlet Başkanı Alar Karis, şunları söyledi:

“Bu, Rus halkının Ukrayna ve Ukraynalılara karşı bir savaşı değildir. Bu Başkan Putin’in savaşı. Çünkü bugününü ve geleceğini nasıl ve kiminle düzenleyeceğini seçen demokratik bir Ukrayna’dan korkuyor. Anlamak bizim için zor ama özgürlük bazıları için korkutucu da olabilir.

Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik üzerine kurulmuş demokratik bir Avrupa’dan korkuyor. Hiçbir Avrupa ülkesinin veya ABD’nin Rusya’ya saldırmak gibi en ufak bir niyeti olmamasına rağmen, demokratik Batı’nın Rusya’yı kuşattığını söylüyor. Aksine, Rusya ile dostane ilişkiler istiyoruz ama ilişkiler her zaman ikili.”

Türkiye

Türkiye’deki Ukraynalılar, İstanbul Beyazıt Meydanı’nda toplanarak, Rusya’nın ülkelerine sürdürdüğü askeri müdahaleyi protesto ettiler.

Ankara’daki protesto eyleminin adresi ise Ulus Meydanı idi. Öğle saatlerinde toplanan Ukraynalılar, Rusya’nın ülkelerine sürdürdüğü askeri müdahaleyi protesto etti.

Dünya’daki diğer protestolar 

Washington Post’un haberine göre, Berlin’deki Brandenburg Kapısı, Roma’daki Kolezyum, Londra’daki Downing Caddesi ve Brüksel’deki Avrupa Birliği genel merkezi, Rusya’nın ülkeyi işgal etmesinin ardından Ukrayna’ya dayanışma göstermek için bu hafta sarı ve mavi renklerle aydınlatıldı.

Göstericiler Tokyo’da “Savaş yok” ve Berlin’de “Ukrayna’dan Çekin” yazılı pankartlar taşıdı.

CBS News, Tel Aviv’deki Rus Büyükelçiliği önünde gösteri yapan bir protestocunun Rus pasaportunu ateşe verdiğini bildirdi.

Fransız danışman Goery Mourez, Washington Post’a “Son 70 yıldır bu kıtada barışı inşa etmeye çalışıyoruz” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çılgınlığına hayır demek önemli” dedi.

Rusya’da, St. Petersburg ve Moskova’da düzenlenen benzer protestolara verilen yanıt çok sayıda gözaltı olmuştu. Protestolar bugün de devam etti.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te binlerce kişi Rusya’nın Ukrayna işgaline son verilmesi çağrısında bulundu. Dün başlayan protestolar bugün de sürdü. Moskova’ya yaptırımlara destek vermeyeceğini açıklayan Irakli Garibaşvili yine protestocuların hedefindeydi.