Åžili’de Pablo Neruda dosyası yeniden açılıyor

Åžili yargısı, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ÅŸair Pablo Neruda’nın ailesinin ve üyesi olduÄŸu Komünist Parti’nin talebi üzerine, 1973 yılında General Augusto Pinochet diktatörlüğü döneminde hayatını kaybeden ÅŸairin ölümünü aydınlatmaya çalışacak.

Soruşturmanın yeniden açılması, davadan sorumlu yargıç Paola Plaza tarafından aralık ayında verilen soruşturmanın kapatılması kararını iptal ediyor.

Pablo Neruda, 23 Eylül 1973’te, General Pinochet’nin ÅŸairin yakın dostu olan Sosyalist BaÅŸkan Salvador Allende’ye karşı yaptığı darbeden 12 gün sonra hayatını kaybetmiÅŸti.

Uluslararası edebiyat dünyası, 2017 yılında, askerî rejimin öne sürdüğü resmi versiyonunu reddederek, Neruda’nın kanserinin aniden kötüleşmesi nedeniyle ölmediğini duyurmuştu.

Ancak aynı çevreler, mikrop ya da bakteri toksinlerinin enjekte edilmesi yoluyla kasıtlı ve bilinçli bulaşma olasılığını doğrulayamamış ya da dışlayamamıştı.

Bu zehirlenme varsayımına göre, Pablo Neruda, Pinochet rejimine (1973-1990) karşı muhalefete liderlik etmek üzere sürgüne gitmeyi planladığı Meksika’ya hareketinden önce yapılan bir iÄŸneye yenik düşmüştü.

Augusto Pinochet’nin diktatörlüğü döneminde, resmî rakamlara göre, yaklaşık 3 bin 200 kiÅŸi öldü ve 38 binden fazla kiÅŸi iÅŸkence gördü.